Ivan Ilic laat NAC juichen in topper, Jong Ajax maakt er vijf

NAC Breda en De Graafschap blijven de trotse koplopers van de Keuken Kampioen Divisie. Beide ploegen lieten nog geen punt liggen dit seizoen. Jong Ajax maakte er een spektakelstuk van op bezoek bij FC Dordrecht, terwijl NEC een zwaarbevochten overwinning boekte op Roda JC. Voor Excelsior ging het voor het eerst dit seizoen mis.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

NAC en Cambuur zijn met hetzelfde doel aan het seizoen gestart: promotie naar de Eredivisie. Het resulteerde in een wedstrijd met verzorgd voetbal. NAC greep het initiatief in eigen huis, maar was in de eindfase te slordig om tot grote kansen te komen. Bij Cambuur was uitgerekend Robert Mühren de gevaarlijkste man. De spits die vorig seizoen flopte in Breda kwam voor rust zelfs tot scoren, maar die treffer ging vanwege buitenspel niet door.

In de tweede helft overkwam Mühren nagenoeg hetzelfde. Wederom werd een doelpunt van hem afgekeurd, dit keer vanwege een overtreding. Aan de andere kant telde de eerste bal die in het net belandde wél. Een afgemeten voorzet van Jethro Mashart werd door Ivan Ilic knap met het hoofd gepromoveerd tot doelpunt: 1-0. Het doelpunt van de Manchester City-huurling bleef voldoende om de foutloze competitiestart voort te zetten: negen uit drie.

De Graafschap
3 - 0
FC Volendam
FC Volendam

De Graafschap heeft een ware rampweek toch nog positief afgesloten. De club raakte Daryl van Mieghem kwijt vanwege een gebroken been en Youssef El Jebli ontbrak vanwege een aanstaande transfer naar Saoedi-Arabië. Stef Nijland kreeg de kans als vervanger van El Jebli en liet zich direct gelden. In de achttiende minuut schoot de ervaren aanvaller hard raak na goed werk van Ralf Seuntjens.

Seuntjens zelf zorgde achttien minuten voor tijd voor de beslissing met de 2-0. Dat doelpunt brak FC Volendam, dat drie minuten na de 2-0 ook de 3-0 weggaf. Wederom was Seuntjens bij de goal betrokken. De spits zag zijn inzet gestopt worden, maar uit de rebound was het alsnog raak via Mo Hamdaoui. Zo werd er toch weer gelachen bij De Graafschap, dat samen met NAC de enige club is die het Keuken Kampioen Divisie-seizoen begonnen is met drie zeges.

FC Dordrecht
2 - 5
Jong Ajax
Jong Ajax

FC Dordrecht en Jong Ajax maakten er een spektakelstuk van waarin alleen al voor rust vijf keer gescoord werd. Na balverlies van Ryan Gravenberch kwam FC Dordrecht op voorsprong. Jari Schuurmans stiftte de bal na een snelle counter over Kjell Scherpen heen, die wel erg ver voor zijn doel stond. Gravenberch was bij de 1-0 de schlemiel, maar werd bij de 1-1 bejubeld. Zijn schot werd nog gestopt, maar uit de rebound was het via Victor Jensen alsnog raak. Al snel werd het ook 1-2. Dani de Wit kopte tegen de binnenkant van de paal, waarna Jurgen Ekkelenkamp van dichtbij binnentikte.

Jong Ajax had de smaak te pakken en vergrootte via een bekeken schot van Noa Lang de marge naar twee. Na dom balverlies van Kik Pierie werd het toch weer spannend. Renny Piers Smith hoefde niet veel te doen om Scherpen te omspelen en schoot raak: 2-3. In de tweede helft werd er wat minder gescoord, maar waren er wederom volop kansen aan beide kanten. Uiteindelijk was het Jong Ajax dat het heft in handen nam en in korte tijd afstand nam van De Schapenkoppen.

In de 73ste minuut zette invaller Nicolas Kühn, die in Duitsland geldt als supertalent, de 2-4 op het scorebord op aangeven van Lang. Lang zelf maakte er met een prachtig schot uit een onmogelijke hoek zelfs 2-5 van. FC Dordrecht slaagde er niet in de rug nog te rechten na die goals. Jong Ajax schakelde een versnelling terug en trok de overwinning eenvoudig over de streep.

Roda JC Kerkrade
1 - 2
N.E.C.
N.E.C.

Op papier bijna een Eredivisie-wedstrijd, maar in de praktijk een duel tussen twee clubs die er maar niet in slagen de Keuken Kampioen Divisie te ontvluchten. Veel te genieten viel er niet in Kerkrade in de eerste helft, maar toch gingen de handen van de NEC-fans een keer in de lucht. Vlak voor rust werkte Robert Klaasen de bal in eigen doel na een vrije trap van Randy Wolters. Zes minuten na de pauze was het wederom raak voor NEC. Jellert Van Landschoot schoot uit de rebound raak en leek de wedstrijd daarmee in Nijmeegs voordeel voordeel te beslissen.

De spanning kwam in de 67ste minuut met dank aan Iké Ugbo terug in de wedstrijd. De invaller schoot koud in het veld de aansluitingstreffer binnen: 1-2. Het piepte en het kraakte bij NEC in de resterende speeltijd. Roda rook de gelijkmaker, maar kreeg de bal er uiteindelijk niet in. Zo pakte NEC, dat zelf ook nog wat kansen kreeg uit de tegenstoot, de eerste overwinning van het seizoen en zijn de zorgen in Kerkrade al vroeg in het seizoen groot met slechts één punt uit drie duels.

Telstar
Telstar
3 - 0
Excelsior
Excelsior

Excelsior gold als degradant als de grote favoriet, maar het was het Telstar van trainer Andries Jonker dat domineerde in de eerste helft. De verdiende voorsprong viel in de 37ste minuut. Na een fraaie aanval haalde Reda Kharchouch de trekker over: 1-0. Het werd na een uur spelen nog erger voor de Kralingers, die de eerste twee wedstrijden van het seizoen wonnen. Senne Lynen kopte feilloos raak.

Pas na die 2-0 leek Excelsior echt wakker te worden. De ploeg van trainer Ricardo Moniz slaagde er plotseling in wél kansen te creëren, maar Joel Zwarts kopte van dichtbij naast en Sander Fischer raakte de lat. Aan de andere kant overkwam Kharchouch hetzelfde. Omdat Excelsior alles op alles speelde, ontstond er veel ruimte voor Telstar. De thuisclub profiteerde optimaal en deelde in de extra tijd de genadeklap uit. Invaller Glynor Plet liet zien het scoren nog niet verleerd te zijn en tekende voor het slotakkoord: 3-0.

Go Ahead Eagles
4 - 0
Jong FC Utrecht

Go Ahead Eagles beleefde een heerlijke avond tegen Jong FC Utrecht. De ploeg van trainer Jack de Gier had geen kind aan Jong FC Utrecht en scoorde er lustig op los. Al in de zesde minuut opende Maël Corboz de score na goed werk van Jaroslav Navrátil. Een paar minuten later pegelde Richard van der Venne de 2-0 binnen. Ook in de tweede helft was het vooral de openingsfase waarin Jong FC Utrecht werd overlopen. Navrátil nam in de 51ste minuut de 3-0 voor zijn rekening, vier minuten later betekende een rake kopbal van Elmo Lieftink de 4-0.

Daarmee was de ellende nog niet afgelopen voor Jong FC Utrecht. De ploeg van trainer René Hake kwam met tien man te staan toen Tommy St. Jago direct rood kreeg na het neerhalen van de doorgebroken Alexander Bannink. Go Ahead liet de kans om uit te lopen naar een monsterscore liggen en speelde de wedstrijd professioneel uit, waarmee de tweede overwinning van het seizoen een feit werd.