Inspiratieloos PSV morst ook bij Sparta en ziet Ajax weglopen

PSV is zaterdag ontsnapt aan een volgende pijnlijke nederlaag. Sparta Rotterdam zag de kwetsbare Eindhovense formatie ontsnappen.

Sparta Rotterdam
2 - 2
PSV
PSV

Geen Steven Bergwijn, geen Donyell Malen, geen Ryan Thomas, geen Jorrit Hendrix en geen Nick Viergever. PSV moest door de blessures en schorsingen met een gehavende formatie de pijn van twee flinke nederlagen verwerken. Het leek allemaal te veel van het goede voor de aangeslagen Eindhovense formatie.

Op Het Kasteel liet PSV zich op meer fronten aftroeven door Sparta. Trainer Mark van Bommel zag zijn ploeg aanvankelijk nog wat in aanvallend opzicht zien. Maar het bleef bij de momenten voor Bruma, Cody Gakpo en Ritsu Doan. Na de allerminst onverdiende Rotterdamse openingstreffer viel het helemaal stil bij de gasten.

Ragnar Ache was de man die daarvoor verantwoordelijk was. De spits was in de 28ste minuut attent toen Jeroen Zoet een schot van Bryan Smeets moest lossen. Zijn vijfde goal van het seizoen was gezien de eerdere kansen van Sparta allerminst tegen de verhouding. Onder andere het aluminium had het defensief kwetsbare PSV voor een vroegere achterstand behoed.

Zonder Erick Gutiérrez, die in de rust geblesseerd in de kleedkamer was achtergebleven, kwam PSV beter voor de dag in de tweede helft. In de 56ste minuut resulteerde dat in de gelijkmaker. Na een hakje van Bruma werd het schot van Doan nog gekeerd, maar op de inzet van Michal Salidek bleef Sparta een antwoord schuldig.

De eerste treffer na 320 minuten in alle competities bood voor PSV maar heel kort soelaas. Een minuut na de gelijkmaker keek de Eindhovense formatie weer tegen een achterstand aan. Smeets vond Ache, die met een knappe voetbeweging Mohammed Rayhi in stelling bracht. Zoet werd in de korte hoek geklopt.

Na de tweede Rotterdamse treffer was ook het voorzichtige herstel ineens verdwenen. PSV was geen schim meer van de ploeg die kort na rust de thuisploeg nog onder druk had gezet. Het zal Van Bommel ongetwijfeld verontrusten dat zijn ploeg zo snel uit het evenwicht is te brengen en niet over veerkracht beschikt om zich te herpakken.

PSV krabbelde heel langzaam op, geholpen door Sparta dat verzuimde de genadeklap uit te delen. De thuisploeg was via onder anderen Halil Dervisoglu en Rayhi dicht bij de 3-1 geweest. Aan de andere kant hadden Gakpo, Doan, Bruma en Mo Ihattaren de Eindhovenaren kunnen behoeden voor een volgende pijnlijke Eredivisie-speeldag. Dat gebeurde in blessuretijd wat weinigen meer verwacht hadden: de 2-2 van Gakpo.

Door de gelijkspel is de achterstand van PSV op koploper Ajax na twaalf speelrondes opgelopen tot acht punten. Het is dezelfde marge die Sparta scheidt van de Eindhovenaren.