ING bereid om clubs te helpen met noodleningen

Reacties

KNVB-sponsor ING is bereid om de betaald voetbalclubs uit de brand te helpen met noodleningen. Dat signaal is door de bank afgegeven. De voorwaarden moeten nog verder worden uitgewerkt.

ING bereid om clubs te helpen met noodleningen
© Pro Shots

Voor clubs is het een positief signaal dat de bank met het betaalde voetbal in zee wil. De laatste jaren konden profclubs nauwelijks nog aankloppen voor financieringen. Afgelopen zomer ontstond er nog een rel toen uitlekte dat Rabobank geen voetbalclubs meer als nieuwe klanten wilde. Later werd deze kwestie uitgesproken met de KNVB.

Uiteraard zal ING geen gratis geld in het noodfonds gaan storten en zullen clubs die gebruik willen maken van een lening, zekerheden moeten overleggen. Voor sommige clubs zal dat lastig worden, omdat het meest voor de hand liggende onderpand - de tv-gelden - soms al is vergeven voor andere financieringen.

Ten opzichte van andere landen lijkt de schade in de Eredivisie vooralsnog mee te vallen, omdat de laatste termijn van het FOX-geld gewoon zal worden betaald en omdat inkomsten uit sponsorcontracten en seizoenkaarten al binnen zijn. Ook loopt de Eredivisie geen Europese premies mis, omdat alle clubs internationaal al waren uitgeschakeld. De clubs missen vooral inkomsten uit losse kaartverkoop en horeca-omzet. Het is wel de vraag in hoeverre supporters en sponsors straks gecompenseerd moeten worden als er geen wedstrijden meer worden gespeeld.

Een aantal clubs wil nu al een punt zetten achter het seizoen, maar daarover verschillen binnen de Eredivisie de meningen. Sommige directies hakken liever nu een knoop door zodat ze weten waar ze aan toe zijn en ze zich op de toekomst kunnen richten. Er zijn echter ook clubs die de UEFA-lijn willen volgen en die het niet verantwoord vinden om het seizoen nu al te stoppen, zolang niet duidelijk is wat de internationale strategie zal zijn en hoe de UEFA denkt over bijvoorbeeld Europese tickets als Nederland nu als eerste in Europa een streep zet door de competitie. Morgen vergaderen alle bonden met de UEFA over de crisissituatie.

Voorlopig is de lening van ING de eerste echt substantiële bijdrage die in zicht komt. De geluiden worden ook steeds sterker dat van de KNVB niet veel kan worden verwacht, omdat de bond het geld zelf hard nodig heeft nu. De KNVB zit zelf met een schadepost door twee afgelaste interlands en ook door de EK-revenuen kunnen voorlopig een streep. Ook clubs mét financiële buffers hebben hier (nog) geen noodfonds opgericht, zoals bijvoorbeeld de topclubs in Duitsland hebben gedaan om de armlastige clubs te helpen.

Veel clubs doen een beroep op de noodmaatregel van de overheid, maar dat zal niet voor grote verlichting gaan zorgen. Om voor subsidie in aanmerking te komen moeten clubs eerst aantonen dat ze minstens twintig procent omzetverlies lijden door de coronacrisis. Tevens geldt: hoe groter het omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming van de overheid.

Het is maar de vraag of clubs nu überhaupt hard kunnen maken dat ze meer dan twintig procent van de inkomsten mislopen. Tv-gelden, opbrengsten uit seizoenkaarten en sponsorinkomsten zijn al binnen. Daarbij hebben veel clubs transferinkomsten opgenomen in hun begroting. Het is nog afwachten wat zij komende zomer aan spelers gaan verdienen. Het is onmogelijk om nu al aan te tonen dat de transferinkomsten lager zullen zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.