Infantino herkozen als president FIFA: 'Niemand praat meer over corruptie'

Reacties

Gianni Infantino (49) blijft nog vier jaar voorzitter van FIFA. Woensdag werd hij tijdens het jaarcongres in Parijs herkozen door de 211 aanwezige bonden. Verrassend was dat niet. Er was geen tegenkandidaat.

Infantino herkozen als president FIFA: 'Niemand praat meer over corruptie'

De KNVB verklaarde eerder al Infantino te blijven steunen. De Zwitser volgde in 2016 Sepp Blatter op nadat zijn positie onhoudbaar was geworden door het FBI-schandaal.

Infantino loodste FIFA uit de crisis en voerde een aantal hervormingen door. Er kwam een maximale zittingstermijn voor de voorzitter (12 jaar), financiële gegevens werden openbaar en het bestuur kreeg minder macht. Er kwam een scheiding tussen de politieke functies en het management. Tevens gaf hij groen licht voor de VAR en ook een groter WK met 48 landen (vanaf 2026) werd gerealiseerd. Onder zijn leiding verbeterde de financiële positie van FIFA. Er staat momenteel 2,75 miljard dollar aan reserves op de rekening.

Daar staat tegenover dat een aantal van zijn ambitieuze projecten nog niet van de grond kwam. Infantino wilde miljarden binnenhalen met de organisatie van een club-WK en een wereldwijde Nations League, maar die plannen stuitten op veel weerstand en de spanningen met de UEFA liepen hoog op. De Nations League kwam er niet, het club-WK zette Infantino wel door. In de praktijk zal echter moeten blijken wat daar van terecht gaat komen, omdat de UEFA en Europese topclubs dreigen met een boycot.

Dan het WK in Qatar. De laatste maanden reisde hij als een minister van Buitenlandse Zaken door het Midden Oosten om het eerste XL-WK met 48 landen naar voren te halen. Dat zou FIFA 400 miljoen dollar extra opleveren. Door de gecompliceerde politieke situatie werd echter geen tweede gastland gevonden dat het toernooi met Qatar zou kunnen organiseren.

Ook in zijn verregaande plannen om het transfersysteem te hervormen zit nog weinig schot. Infantino wil met FIFA een eigen bank beginnen om toezicht te houden op de geldstromen. Nu lekt minstens een half miljard per jaar weg naar tussenpersonen en investeringsmaatschappijen, terwijl veel opleidingsvergoedingen niet worden uitbetaald. Achter de schermen is een loopgravenoorlog ontstaan. Vooral de spelersmakelaars beschouwen deze plannen als een oorlogsverklaring.

'Wij steunen hem, want eerlijk is eerlijk: een aantal ambities heeft hij wel waargemaakt', zegt secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB. 'De hervormingen in het bestuur en de invoering van de VAR laten zien dat hij een voorstander is van innovatie. Hij wordt met zijn achtergrond bij UEFA bovendien toch ook gezien als de Europese kandidaat. Hij is in 2016 begonnen en heeft door de tussentijdse opvolging van Blatter destijds, nog niet eens een volledige termijn van vier jaar de kans gehad. Volgens ons verdient hij het vertrouwen.'

Gianni Infantino somde woensdag in een lange monoloog zijn verdiensten op en vindt dat hij het imago van FIFA heeft opgepoetst. 'Het is niet perfect geweest. Ik heb fouten gemaakt. Maar niemand praat over crisis. Niemand praat over schandalen. Niemand praat over corruptie. We praten weer over voetbal. FIFA was giftig, bijna crimineel. In de afgelopen 3 jaar en 4 maanden hebben we die situatie omgedraaid en is FIFA weer een voetbalbond geworden.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.