'Infantino betrokken bij strafverlaging na omkoopschandaal'

Reacties

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft in het seizoen 2011/12 als secretaris-generaal van de UEFA een bijdrage geleverd aan strafverlaging voor Fenerbahçe na een grootschalig matchfixingschandaal. Dat melden The Guardian en Le Monde.

'Infantino betrokken bij strafverlaging na omkoopschandaal'

Dat stellen de dagbladen in een gezamenlijke publicatie met onderzoeksbureau Follow The Money. Fenerbahçe greep in het seizoen 2010/11 de Turkse titel door de zege te kopen bij een behoorlijk aantal wedstrijden. Volgens de normale gang van zaken diende de TFF de topclub terug te zetten naar het tweede niveau.

De Turkse bond besloot echter anders. De TFF ging aan de haal met haar eigen regels en handhaafde Fenerbahçe in de Süper Lig. De club uit Istanbul kreeg als vanzelfsprekend wel een flinke straf, waaronder twee seizoenen uitsluiting van Europees voetbal. De straf werd later zelfs teruggedraaid.

De bond, die zelf dit soort beslissingen mag nemen, consulteerde Infantino voor het besluit. Uit de briefwisseling die de publicisten in handen hebben blijkt dat de Zwitser akkoord ging met het sparen van Fenerbahçe. Volgens Follow The Money gaf Infantino dit advies uit politiek belang. In dat licht zou er ook een gesprek plaats hebben gevonden tussen de inmiddels afgetreden UEFA-voorzitter Michel Platini en de Turkse president Recep Erdogan.

Infantino is sinds maart 2016 voorzitter van de wereldvoetbalbond, waar hij landgenoot Sepp Blatter opvolgde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.