Ineenstortend Vitesse is het volledig kwijt en verliest bijzondere status

FC Twente heeft zondag tegen Vitesse de eerste zege in zes wedstrijden geboekt. De kwakkelende Arnhemmers hadden geen antwoord op een vroege goal van de ploeg van trainer Ron Jans en verzuimden zo om de derde plek in de Eredivisie weer over te nemen van AZ.

Vitesse
Vitesse
0 - 2
FC Twente
FC Twente

Vitesse steekt de laatste weken niet in de beste vorm. Het verval begon in Venlo tegen VVV, waar Georgios Giakoumakis met vier goals aan de basis stond van de 4-1 zege op de Arnhemmers. Vitesse verspeelde daarna ook punten tegen RKC Waalwijk (1-1) en SC Heerenveen (1-0). In het bekertoernooi werd afgelopen dinsdag wel met moeite de halve finale bereikt door Excelsior met 1-0 te verslaan.

Het zorgde niet voor het gewenste helende effect. Toch was het Vitesse dat na tien minuten als eerste het net vond. Eli Dasa kwam mee naar voren, ontving een pass van Riechedly Bazoer en werkte de bal achter Joël Drommel, maar de vlag was omhoog voor buitenspel. Kort daarna sloeg Twente aan de andere kant toe uit een snelle aanval. Luciano Narsingh bediende Queensy Menig, die afrondde voor 0-1.

Vitesse had daarna - en eigenlijk in de hele wedstrijd - moeite om kansen te creëren. Armando Broja hoopte in de eerste helft nog op een strafschop, maar kreeg die niet van scheidsrechter Sander van der Eijk. Twente kwam juist wel dicht bij een goal. Vlak na rust klopte Narsingh doelman Remko Pasveer na een dieptepass en kopte hij al rennend op doel, maar het was verdediger Maximilian Wittek die de bal ternauwernood van de lijn haalde.

Vitesse-trainer Thomas Letsch probeerde met de inbreng van onder anderen Oussama Darfalou en Noah Ohio nog een gelijkmaker te forceren, maar het mocht niet baten voor de thuisploeg. Sterker nog, in de extra tijd counterde Twente nog naar 0-2 via Thijs van Leeuwen. De Tukkers boekten voor het eerst sinds 9 januari een zege in de Eredivisie en bleven op plek zeven staan. Vitesse was tot zondag de enige club in de Eredivisie die dit seizoen thuis nog ongeslagen was, maar aan die status kwam dus een einde.