In het spoor van Raúl en Casillas: belletje met Zidane tekent karakter Vinícius

Reacties

Hij is nog altijd pas twintig jaar oud, maar Vinícius Júnior passeerde deze week de grens van honderd duels voor Real Madrid en kan zondag in de derby tegen Atlético Madrid bevestigen wat hij de laatste weken al laat zien: dat hij belangrijker begint te worden voor de ploeg van Zinedine Zidane.

In het spoor van Raúl en Casillas: belletje met Zidane tekent karakter Vinícius
© Pro Shots
Atlético Madrid
Atlético Madrid
1 - 1
Real Madrid
Real Madrid

Dat onderstreepte Vinícius afgelopen maandag nog door op te staan in het thuisduel met Real Sociedad. Als invaller trok de twintigjarige Braziliaan de stand voor tijd toch nog gelijk, nadat de Basken tien minuten na rust via Portu de leiding hadden genomen. Daarmee voorkwam Vinícius in de ogen van Spaanse media dat een rampzalige systeemwissel van Zidane tot een dure nederlaag leidde.

Ook met een punt waren ze in Madrid natuurlijk niet tevreden. Met drie punten had Real het gat met Atlético in de laatste wedstrijd voor de derby kunnen verkleinen tot drie punten, waardoor een overwinning komende zondag genoeg was geweest om op gelijke hoogte te komen met de stadgenoot en koploper van Spanje. Maar de opdracht blijft hetzelfde: winnen in Wanda Metropolitano.

Voor Vinícius zelf was het gelijkspel ook een smet op wat in persoonlijk opzicht een bijzondere avond was. De Braziliaan speelde tegen Sociedad namelijk zijn honderdste wedstrijd voor Real. En dat terwijl hij zijn 21ste verjaardag nog moet vieren. Hoe bijzonder dat is, blijkt wel uit het feit dat alleen clubiconen Rául en Iker Casillas nog jonger waren toen ze hun honderdste wedstrijd voor Real speelden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door hoe jong spelers als Vinícius nog zijn, wordt nog wel eens vergeten als ze niet meteen doen wat van hen wordt verwacht bij een Europese topclub: presteren. De Braziliaan weet na tweëenhalf jaar bij Real inmiddels wat de wetten van het topvoetbal inhouden en heeft volgens Spaanse media inmiddels aangetoond dat hij bereid is te leren van de levende legendes waar hij mee samenwerkt.

Zo was er in oktober het incident in de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. Karim Benzema zei in de rust tegen Ferland Mendy de bal niet meer naar Vinícius te spelen, omdat hij telkens balverlies leed. De pijnlijke uitspraak werd in Spaanse media breed uitgemeten, maar zelf begreep Vinícius de frustraties van zijn ploeggenoot en accepteerde de excuses van Benzema zonder morren.

Zidane sprak na het incident ook zijn steun uit voor de Braziliaan. 'Vinícus is nog jong en heeft zeker nog toekomst in Madrid. Hij werkt hard en doet het goed, hij is een leergierige jongen die zich wil verbeteren.' Symbool daarvoor staat een telefoontje dat Vinícius in augustus pleegde, nadat Zidane hem de hele wedstrijd op de bank had gehouden tegen Manchester City in de achtste finale van de Champions League.

© Pro Shots

Het was volgens AS een verkapte straf, nadat Zidane voor de aftrap Vinícius in de kleedkamer had aantroffen met zijn telefoon terwijl zijn ploeggenoten op het veld stonden voor de warming-up. De Braziliaan was naar verluidt verbolgen over het feit dat hij geen basisplaats had gekregen. Zidane zei er niks van, maar liet hem vervolgens de hele wedstrijd op de bank. Zelfs warmlopen was niet nodig.

Het incident opende de ogen van de gefrustreerde Vinícius, zo luidt het verhaal van AS. Enkele dagen later, toen al zijn ploeggenoten al vakantie vierden, besloot de Braziliaan de telefoon te pakken en Zidane zijn excuses aan te bieden met de belofte dat hij dergelijk gedrag bij een toekomstige reserverol niet meer zou vertonen. Het was een moedig en nederig gebaar dat de trainer erg kon waarderen.

En een gebaar dat hoort bij een speler die wil uitgroeien tot een legende bij Real Madrid. Want dat is de ambitie van Vinícius, die dus dankbaar gebruikt maakt van zijn omgeving. 'Op mijn leeftijd hadden alleen Casillas en Rául meer wedstrijden gespeeld dan ik en zij zijn hier legenden. Ze wonnen veel prijzen en ik hoop hetzelfde te kunnen doen.' De derby winnen tegen Atlético zou een mooi begin zijn.

Het programma van speelronde 26 in La Liga


Vr 5 mrt. 2021

Za 6 mrt. 2021

Zo 7 mrt. 2021

Ma 8 mrt. 2021

LaLiga

Stand LaLiga 2020/2021

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Atlético Madrid
38
26
8
4
67-25
+42
86
2
Real Madrid
38
25
9
4
67-28
+39
84
3
Barcelona
38
24
7
7
85-38
+47
79
4
Sevilla
38
24
5
9
53-33
+20
77
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Meer Vinícius Júnior
Meer over Vinícius Júnior
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.