In Eredivisie worstelend AZ dendert in Europa League wel door

Reacties

AZ heeft donderdag opnieuw de zure smaak van het Eredivisie-weekend weggespoeld in de Europa League. De Alkmaarders rekenden met gemak af met NK Rijeka en bleven zo aan kop in Groep F.

In Eredivisie worstelend AZ dendert in Europa League wel door
© Pro Shots
AZ
AZ
4 - 1
NK Rijeka
NK Rijeka

AZ hoopte afgelopen weekend tegen ADO Den Haag het goede gevoel van de Europese stunt tegen Napoli (0-1) door te trekken, maar verviel in oude gewoontes. Voor de zoveelste keer dit seizoen verspeelden de Alkmaarders een voorsprong en werd er voor de vijfde keer gelijkgespeeld in de Eredivisie (2-2). Trainer Arne Slot, die het opnieuw moest stellen zonder onder anderen Ron Vlaar, Jordy Clasie, Timo Letschert, Myron Boadu en Ferdy Druijf, had zijn huiswerk gedaan en wist vooraf al dat tegenstander Rijeka ging aantreden met vijf verdedigers en dat de 'ruimte zonder bal' benut moest worden met loopacties.

Precies dat deed AZ in de eerste helft. Het begon al na vijf minuten toen Pantelis Hatzidiakos Dani de Wit de diepte in stuurde met een pass door de lucht. De Wit werd lichtjes aangetikt door verdediger Darko Velkovski, ging naar de grond en versierde een strafschop. Aan Teun Koopmeiners was het vervolgens wel besteed om raak te schieten. Doelman Marco Bizot voorkwam kort daarna de 1-1 van Rijeka. De Kroaten counterden en Luka Menalo stuitte op de keeper van AZ, die kort daarna ook in de weg lag op een inzet van Franko Andrijasevic.

Rijeka liet AZ schrikken en deed dat na een klein kwartier nog eens, maar dan op een andere manier. Sandro Kulenovic zette zijn noppen op de enkel van Calvin Stengs, die het uitschreeuwde van de pijn. Even leek het erop dat de aanvaller van AZ een zware blessure had opgelopen, wat de woede vanaf de kant bij de Alkmaarders verklaarde. Uiteindelijk kon Stengs door en hield Kulenovic er een gele kaart aan over. De aanvaller zag Albert Gudmundsson de score na twintig minuten verdubbelen. Fredrik Midtsjø had een fraaie steekpass in huis op de IJslander, die met een verdediger in zijn rug afrondde voor 2-0.

Calvin Stengs wordt geraakt door Sandro Kulenovic.
© Pro Shots
Calvin Stengs wordt geraakt door Sandro Kulenovic.

Vlak na rust leek Jesper Karlsson al voor de beslissing te zorgen in Alkmaar, al bewees AZ dit seizoen in de competitie wel dat de voorsprong nooit groot genoeg kan zijn. Weer was het Midtsjø die een prachtige pass gaf, deze keer op Karlsson. De Zweed was verdediger João Escoval en keeper Ivan Nevistic te slim af en schoot raak voor 3-0. De vierde goal liet niet lang op zich wachten. Koopmeiners zette het op een lopen op de linkerflank en als een echte vleugelspeler leverde hij een prima pass af op Gudmundsson, die met een intikker de 4-0 maakte.

Rijeka deed nog wel iets terug in het AFAS Stadion, waardoor men bij AZ wellicht weer vreesde voor een comeback van de tegenstander. Zo ver kwam het echter niet. Kulenovic nam een goede pass van Stjepan Loncar aan en tekende voor de 4-1. Invaller Zakaria Aboukhlal en Gudmundsson lieten het vervolgens na om de marge te herstellen. Aboukhlal schoot voorlangs en ook een tikje van de IJslander zorgde er niet voor dat de bal in het Kroatische doel belandde. Yusuf Barasi en Maxim Gullit (zoon van Ruud) vielen in de slotfase nog in en maakten hiermee hun debuut voor AZ. Het bleef bij 4-1, waardoor AZ met zes punten uit twee wedstrijden aan kop gaat in Groep F. De ploeg van Slot krijgt zondag in de Eredivisie bezoek van RKC Waalwijk (20.00 uur).

UEFA Europa League

Stand Groep F UEFA Europa League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Napoli
6
3
2
1
7-4
+3
11
2
Real Sociedad
6
2
3
1
5-4
+1
9
3
AZ
6
2
2
2
7-5
+2
8
4
NK Rijeka
6
1
1
4
6-12
-6
4
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.