Imponerend Ajax blaast Utrecht in één helft weg

Ajax heeft indruk gemaakt bij de ruime overwinning op FC Utrecht. Zondagmiddag kenden de Amsterdammers geen enkel probleem in de Eredivisie, al snel nam de koploper ruim afstand van de Utrechters.

Ajax
Ajax
4 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

Toch was er even schrik in de Johan Cruijff Arena toen Gyrano Kerk in de tweede minuut al de 0-1 maakte. Het bleek echter buitenspel te zijn, wat geheel in lijn met de VAR-werkwijze pas laat werd aangegeven door de grensrechter. Daarna werd Utrecht met de rug tegen de muur gezet en er was geen ontsnappen aan de Amsterdamse druk. Waar de bezoekers in de voorbije vier speelronden slechts zeven schoten op doel tegen kregen, was dat nu al bijna binnen tien minuten het geval.

Het was aan Maarten Paes te danken dat de schade nog enigszins meeviel voor de ploeg van John van den Brom. De jonge doelman redde geweldig bij een kopbal van Daley Blind en was alert zijn doel uit toen Dusan Tadic even later werd vrijgespeeld met een prachtig passje van Blind. Tijd om de organisatie te herstellen was er niet voor Van den Brom. Utrecht was amper van de schrik bekomen of Lisandro Martínez raakte al de paal, waarna Zakaria Labyad uit een voorzet van Tadic scoorde. Maar bij het voorgeven van de Serviër bleek de bal al over de achterlijn, waardoor het nog 0-0 bleef. Met Labyad hebben we direct de opvallendste basisspeler genoemd. Hij kreeg als buitenspeler de kans tegen zijn oude club, als vervanger van de geblesseerde David Neres. Bij het centrale blok op het middenveld koos Erik ten Hag opnieuw voor het koppel Donny van de Beek-Martínez.

Het was Van de Beek die het overwicht van Ajax in de veertiende minuut bekroonde met de 1-0. De middenvelder knalde de bal direct uit de lucht binnen uit een voorzet van Tadic. Ajax denderde door en kwam in de 24ste minuut al op 2-0. Quincy Promes gaf vanaf de linkerflank hard en laag voor en Tadic scoorde van dichtbij. Wel waren er klachten bij Utrecht, want de goal ontstond uit een Ajax-aanval die ogenschijnlijk werd ingeluid met een overtreding van Blind op Sander van de Streek. Scheidsrechter Bas Nijhuis vond het niet zwaar genoeg om te fluiten voor een overtreding en de fout was vervolgens in de ogen van de VAR niet groot genoeg om de beslissing terug te draaien.

De openingstreffer van Donny van de Beek in de maak.

De Ajacieden degradeerden de Utrechters bij vlagen tot figuranten in een voetbalshow. De spelvreugde spatte van het spel van de thuisploeg af. Het publiek werd verwend met hoogstandjes en kon in de veertigste minuut al opnieuw opveren. Promes speelde Labyad in en die legde direct terug op Van de Beek, die niet aarzelde, direct schoot en vanaf twintig meter scoorde: 3-0.

Bij Ajax nam de concentratie vervolgens wel af, zo leek het. Het tempo en de dreiging gingen omlaag na rust. De koploper kwam achterin echter ook geen moment in de problemen en zo af en toe was er nog een moment van opwinding voor het Utrechtse doel. Zo'n moment leverde in de 66ste minuut een hoekschop op en die resulteerde in de 4-0 van Martínez. Uit de uitdraaiende voorzet van Ziyech kopte de Argentijn overtuigend binnen. Noussair Mazraoui was op dat moment al gewisseld voor Sergiño Dest, Ten Hag gunde daarna Klaas Jan Huntelaar en Noa Lang als invallers nog speeltijd als vervangers van Tadic en Labyad.

Zo was het een perfecte middag voor Ajax, dat zoals verwacht ook de grens van honderd Eredivisie-goals in één kalenderjaar slechtte zondagmiddag. Dat was het geval bij de 2-0, nu is het vooral de vraag waar het gaat eindigen. De laatste Eredivisie-club die zó productief was in één kalenderjaar was het Ajax van 1995, dat toen tot 125 doelpunten kwam. Het Ajax van nu loopt met een gemiddelde van 3,40 goals per wedstrijd voor op het moyenne van toen: 3,38.