'Ik hoop dat Nederlanders Marokko zullen steunen op het WK'

Voor het eerst sinds 1998 is Marokko er aankomende zomer weer eens bij op een WK. Karim El Ahmadi hoopt dat voetbalminnend Nederland tijdens dit toernooi achter de ploeg van Hervé Renard zal staan.

'Ik hoop dat Nederlanders Marokko zullen steunen op het WK'

Het Nederlands elftal ontbreekt in Rusland en dus moeten de Nederlandse voetballiefhebbers op zoek naar een ander land om te steunen. 'Toen het Nederlands elftal de finale speelde van het WK in Zuid-Afrika, zat ik volledig in het oranje gekleed op een terras in Enschede te hopen dat ze wereldkampioen gingen worden', zegt El Ahmadi in de eindejaarsspecial van VI. 'Nu gaan wij naar het WK en hoop ik dat Nederlanders ons zullen steunen.'

'Dat zou betekenen dat we op de goede weg zijn met z'n allen', vervolgt El Ahmadi, die 'moe' wordt van de hele discussie over de relatie tussen Marokkanen en Nederlanders. 'Wij voelen ons voor een deel Nederlander en voor een deel Marokkaan. De keuze voor welk land we uitkomen, hangt af van factoren', benadrukt de middenvelder van Feyenoord.

Volgens El Ahmadi kijken de spelers die moeten kiezen tussen Nederland of Marokko echt niet alleen naar hoe beide nationale elftallen op het moment presenteren. 'Zeker bij Sofyan Amrabat heeft de Nederlandse bond zijn best gedaan. Alleen: tegen wat iemand voelt in zijn hart, kun je niks doen, behalve het respecteren. Ibrahim Afellay koos voor Oranje, maar je kunt niet zeggen dat hij zich minder Marokkaan voelt dan Amrabat die voor Marokko kiest.'

Renard
Op het WK speelt Marokko in Groep B tegen Iran, Portugal en Spanje. El Ahmadi geeft credits aan bondscoach Renard, die de sterspelers van de Marokkaanse ploeg er bij zijn komst op wees dat zij nog nooit iets hadden gepresteerd. 'Als we wat wilden bereiken, als we van plan waren geschiedenis te schrijven, werd het wel een keer tijd. Anders gingen we de boeken in als de losers-generatie van het Marokkaanse voetbal. Nu staat het land op zijn kop', aldus El Ahmadi.

Het volledige interview met VI's Man van het Jaar Karim El Ahmadi is te lezen in de eindejaarsspecial, die via deze link te bestellen is. Het verhaal is online ook te lezen via VI Pro.

VI's Man van het Jaar: Karim El Ahmadi
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen