IJzersterke Lukaku staat op als redder van Inter én Real

Internazionale heeft in Groep B op de valreep nog de aansluiting gevonden bij de strijd om plaatsing voor de knock-outfase van de Champions League. Real Madrid zal Romelu Lukaku ook erg dankbaar zijn voor zijn goals tegen Borussia Mönchengladbach.

Borussia Mönchengladbach
2 - 3
Internazionale

Inter begon aan het duel in Duitsland met het besef dat het voor zijn laatste kans vocht na slechts twee punten in de eerste vier wedstrijden. De start van de Italianen in het Borussia Park was sterk. Inter viel veel aan via de flanken en kwam in de zeventiende minuut op voorsprong via rechtervleugelverdediger Matteo Darmian. De voormalige verdediger van Manchester United werd in het strafschopgebied aangespeeld door Roberto Gagliardini en klopte Yann Sommer met een hard schot door de benen van de Gladbach-goalie: 0-1.

De bezoekers hoopten even later verder uit te lopen via een strafschop, maar scheidsrechter Danny Makkelie liet zich niet foppen door Lautaro Martínez en gaf de Argentijn geel voor een schwalbe. Gladbach kwam vervolgens beter in de wedstrijd en won met een paar vloeiende aanvallen vertrouwen. De combinatie die in de extra tijd van de eerste helft leidde tot de 1-1 was een lust voor het oog. Valentino Lazaro werd op de rechterflank vrijgespeeld en uit diens voorzet kopte de met een fraaie loopactie vrijgekomen Alassane Pléa raak. Gladbach onderstreepte met die prachtige aanval zijn status als een van de grote verrassingen in de poulefase van de Champions League.

Bij een zege was het elftal van trainer Marco Rose zelfs al zeker van een plek bij de laatste zestien in de Champions League, maar zo ver kwam het tegen Inter niet. Lukaku toonde in de 64ste minuut zijn grote kracht. De Belg werd aangespeeld halverwege de helft van Gladbach en hield Denis Zakaria van zich af op weg naar het strafschopgebied, waarna hij scoorde met hard schot in de verre hoek met zijn zwakkere rechterbeen: 1-2. Het werd nog mooier voor Lukaku, die de wedstrijd in het slot leek te gooien door in de 73ste minuut te scoren uit een voorzet van Achraf Hakimi.

Gladbach toonde na die dubbele klap van Lukaku veerkracht en vocht zich via Pléa terug tot 2-3. De teleurstelling was van de gezichten van Stefan de Vrij en co af te lezen toen Pléa in de 83ste minuut ook nog voor de derde keer scoorde. Die laatste treffer werd echter afgekeurd na inmenging van de VAR, omdat Thuram buitenspel stond in de baan van het schot. Zo had Inter op het einde nog wat geluk op de avond waarop Lukaku opstond als redder in nood. De Italiaanse topclub moet nu in de laatste speelronde zelf in eigen huis winnen van Shakhtar en dan hopen dat het duel tussen Real en Gladbach niet in een gelijkspel eindigt.

Sjachtar Donetsk
2 - 0
Real Madrid
Real Madrid

Real presteerde al allesbehalve florissant in de poulefase en pakte in de eerste vier duels slechts zeven punten, wel dankzij twee zeges op Internazionale in de voorbije weken. De Madrilenen moesten bij de vijfde wedstrijd in Groep B minstens gelijkspelen om plaatsing voor de knock-outfase in eigen hand te houden. Zinedine Zidane kon daarbij geen beroep doen op onder anderen Sergio Ramos, Eden Hazard, Federico Valverde en Dani Carvajal. Het gemis van die spelers deed zich voelen.

De bezoekers hadden in de eerste helft wel duidelijk een overwicht in Kiev. Shakhtar kwam in de eerste helft maar tot één doelpoging, Real stelde daar acht schoten tegenover. De kansen waren echter niet besteed aan de Madrileense aanval, die bestond uit Marco Asensio, Karim Benzema en Rodrygo.

Real speelde ondanks de uitgangspositie zeker niet op een gelijkspel. Het omschakelen van aanvallen naar verdedigen gebeurde regelmatig te slap en die laksheid werd in de 57ste minuut afgestraft. Ferland Mendy leek de bal nog te onderscheppen bij het hachelijke moment en gebaarde naar Raphaël Varane en Thibaut Courtois dat zij in moesten grijpen, maar de Fransman en Belg reageerden onvoldoende. Shakhtar profiteerde via Dentinho van het misverstand: 1-0.

De ploeg van Zidane zocht daarna de aanval en de Franse coach liet voor het slotoffensief Isco, Mariano Díaz en Vinícius Júnior binnen de lijnen komen. Het slotoffensief was amper op gang toen Shakhtar de marge verdubbelde. Manor Solomon klopte Courtois bij een nieuwe uitbraak met een hard schot in de korte hoek: 2-0.

Na de nederlaag in Oekraïne staat de druk bij Real er vol op voor de laatste groepswedstrijd. Real werd nog wel geholpen door de zege van Inter bij Gladbach en moet nu op 9 december zelf van de Duitsers winnen om zeker te zijn van overwintering in de Champions League.