IJzersterk ADO laat niets heel van gehavend PEC

Een gehavend PEC Zwolle heeft in de strijd om Europees voetbal dure punten laten liggen op bezoek in Den Haag. De thuisclub was veel te sterk voor de Zwollenaren en won overtuigend met 4-0. Erik Falkenburg en Bjørn Johnsen waren beiden met twee goals na afloop de gevierde mannen.

Zwolle-coach John van 't Schip had voorafgaand een flinke puzzel. Liefst vier basisspelers konden niet aan de aftrap verschijnen. Ryan Thomas, Mustafa Saymak, Dirk Marcellis en Youness Mokhtar waren om uiteenlopende redenen niet van de partij. Hierdoor stonden Sander van Looy, Mark Bruintjes, Wouter Marinus en Erik Israelsson in de basiself bij Zwolle.

ADO startte zonder Wilfried Kanon, Ricardo Kishna en Melvyn Lorenzen en ging na twee speldenprikjes van Zwolle vol overgave op jacht naar de openingstreffer. Ex-Zwolle-speler Sheraldo Becker had deze moeten maken, maar de aanvaller faalde eerst met een volley en daarna oog in oog met PEC-doelman Diederik Boer. In de 22ste minuut kreeg Falkenburg namens ADO een dot van een kans na goed voorbereidend werk van Lex Immers, maar ook hij zag zijn schot naast getikt worden door Boer. Uit de daaropvolgende corner van Nasser El Khayati knikte Falkenburg echter alsnog raak: 1-0.

Daarna kwam Zwolle wat beter in de wedstrijd. Eerst was Marinus dichtbij de gelijkmaker, maar hij kwam een teenlengte tekort om af te ronden en in de 34ste minuut verscheen Terell Ondaan alleen voor ADO-goalie Robert Zwinkels. Zijn lob miste echter snelheid en richting. Aan de andere kant kreeg Falkenburg even later een enorme kans op zijn tweede van de avond. De middenvelder raakte de bal alleen niet vol en zag Boer daardoor makkelijk redding brengen. Een minuut voor rust kwam de 2-0 alsnog. Een goed aangesneden vrije trap van El Khayati werd eenvoudig binnengekopt door Johnsen.

Johnsen wordt gefeliciteerd na het maken van de 2-0.

Halverwege verving Stef Nijland de Zweed Israelsson. Zwolle zocht daarna de aanval en kwam ook tot een goede kans voor Younes Namli, maar in de 52ste minuut maakte ADO al aan alle onzekerheid een eind. Johnsen brak door op rechts en stuurde Becker de diepte in. De rappe aanvaller zag op zijn beurt dat Falkenburg goed was meegelopen en bediende hem goed, waarna het voor de middenvelder (die vandaag linksbuiten speelde) een koud kunstje was om alsnog zijn tweede van de avond te maken.

Tien minuten later mocht ook Johnsen zijn tweede doelpunt maken. Becker stuurde met een goede steekbal Tyronne Ebuehi weg en de rechtsback bediende de boomlange spits, die met enig fortuin de bal binnenwerkte. Daarna was het verzet van Zwolle gebroken en begon ADO bij vlagen wat gallery play te vertonen. Met name El Khayati trok zijn trukendoos open.

De rampspoed voor PEC was nog niet voorbij. Shaquile Woudstra mocht een kwartier voor tijd als derde wissel invallen voor Bruintjes, maar moest twee minuten later alweer naar de kant. De twintigjarige verdediger verstapte zich bij zijn eerste actie en kon niet verder. De Zwollenaren moesten het daarom in het Haags kwartiertje met tien man doen. Toch kregen de bezoekers in de negentigste minuut nog de kans op de eretreffer, maar Nijland schoot oog in oog met Zwinkels naast.

Door de overwinning klimt ADO naar de zevende plek in de Eredivisie. Het heeft nu 26 punten uit achttien wedstrijden. Zwolle blijft op de vierde plek staan met 33 punten.