IJslander Sigthórsson schittert tegen armzalig VVV

AZ heeft zaterdagavond VVV-Venlo met grote cijfers verslagen (6-1). Grote man aan de kant van de Alkmaarders was Kolbeinn Sigthórsson. De twintigjarige IJslander scoorde liefst vijf doelpunten, iets wat bij AZ al 33 jaar niet meer was voorgekomen. Op 30 januari 1977 maakte Kees Kist vijf van de zes doelpunten, eveneens in een duel met VVV.

De laatste keer dat er in de Eredivisie meer dan vijf keer werd gescoord door één speler, was op 7 oktober 2007. Afonso Alves scoorde toen namens Heerenveen zeven keer in de met 9-0 gewonnen wedstrijd tegen Heracles Almelo. Alves en Sigthorssón zijn de enige buitenlanders die in één duel (minstens) vijf keer wisten te scoren in de Eredivisie.

Vijf minuten na het fluitsignaal startte AZ de doelpuntenmachine, al gebeurde dit op wat gelukkige wijze. Sigthórsson profiteerde van een verdedigende fout van Ferry de Regt. De 2-0 was daarentegen van hoogstaand niveau. Een lange voorzet van Ragnar Klavan werd door Maarten Martens subliem doorgespeeld naar Sigthórsson die mooi afrondde.

Sigthórsson vervolmaakte zijn hattrick al in de 26ste minuut. Wederom stond Martens aan de basis. Uit een strakke voorzet volleerde de IJslander de bal in de lange hoek.

Voor rust mocht VVV nog wat terugdoen. Ahmed Musa kon de bal na een klungelige situatie achter doelman Sergio Romero koppen. AZ trok zich niets aan van het tegendoelpunt en sloeg direct na de hervatting weer toe. In de 47ste minuut maakte Sigthórsson zijn vierde goal van de wedstrijd. Johann Berg Gudmundsson zorgde voor enige variatie bij de doelpuntenmakers. Met een schitterende treffer maakte hij 5-1.

Twintig minuten voor tijd sloeg Sigthórsson wederom toe. Zijn vijfde en laatste treffer bepaalde de eindstand op 6-1. AZ klom door de overwinning naar de vijfde positie, doordat Roda JC zaterdag met 5-1 van Vitesse verloor. VVV bleef steken op de zeventiende plaats. Foto: VI Images