Ihattaren: de weg naar nóg betere tijden ligt open

Reacties

De Eredivisie gaat straks het nieuwe jaar in en dus is de tijd van terugblikken begonnen. Een korte blik op het algemeen Eredivisie-klassement van VI is voldoende om te bepalen waar een van die terugblikken over moet gaan. De nog maar zeventienjarige Mohamed Ihattaren staat boven gevestigde namen als Daley Blind, Quincy Promes, Steven Bergwijn en Hakim Ziyech. Over een bijzonder jaar van de doorbraak.

Ihattaren: de weg naar nóg betere tijden ligt open
© Pro Shots

Algemeen Klassement van VI

Speler Club Gemiddelde
1. Mohamed Ihattaren PSV 6,86
2. Daley Blind Ajax 6,75
3. Quincy Promes Ajax 6,65
4. Steven Bergwijn PSV 6,6
Donny van de Beek Ajax 6,6
6. Hakim Ziyech Ajax 6,59
7. Teun Koopmeiners AZ 6,58
8. Chidera Ejuke SC Heerenveen 6,56
9. Mitchell van Bergen SC Heerenveen 6,53
Calvin Stengs AZ 6,53

Aan het begin van het seizoen werden de mannen van de stats bij VI aan de mouw getrokken door PSV-watcher Reon Boeringa. Waarom verscheen Ihattaren niet in de cijferlijsten van VI? De jonge middenvelder was wervelend begonnen aan het nieuwe seizoen en werd daarvoor beloond met hoge cijfers.

Wat bleek? Omdat Ihattaren ontbrak bij PSV in speelronde twee en de wedstrijd van PSV tegen FC Groningen in speelronde vier werd verzet vanwege de Europese campagne van de Eindhovenaren, had Ihattaren niet voldoende minuten gemaakt om in aanmerking te komen voor een plek in het algemeen klassement. Eind september was dit wel gewoon het geval en Ihattaren denderde meteen als nummer één het klassement binnen.

Toen PSV in november verloor van Willem II moest Ihattaren zijn plek bovenaan afstaan aan Ajacied Daley Blind. Het toeval wil dat toen Ajax een maand later ook onderuit ging tegen de Tilburgers, Ihattaren weer bovenaan kwam te staan in het klassement. De zeventienjarige middenvelder sloot 2019 vervolgens in stijl af, door de laatste Speler van de Week van VI te worden. Hij kreeg een 8 voor zijn bijdrage aan de 4-1 overwinning op PEC Zwolle.

Het is een mooie afsluiting in een voor Ihattaren bewogen jaar. Helemaal aan het begin van 2019 debuteerde Ihattaren in het shirt van PSV, op 26 januari kwam hij in de slotfase in het veld tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Ihattaren kreeg meer en meer speeltijd, maar pas dit seizoen is hij uitgegroeid tot vaste basiskracht in Eindhoven. Met zijn zeventien jaar is Ihattaren opnieuw het bewijs van het gezegde: wat goed is komt snel.

Om de stap naar de hoofdmacht gemakkelijker te laten verlopen, is er het beloftenelftal. PSV had de kans om Ihattaren te laten rijpen in de Keuken Kampioen Divisie, maar de in Utrecht geboren jongeling speelde slechts drie wedstrijden in het tweede elftal voordat hij niet meer weg te denken was bij het eerste elftal.

Het zijn de mooie dingen in de nog prille carrière van Ihattaren, die afgelopen zaterdag zijn tiende doelpunt sinds zijn officiële debuut in het shirt van (Jong) PSV maakte. Het tekent ook meteen het karakter van Ihattaren, die dit seizoen te maken kreeg met trieste persoonlijke omstandigheden. Voetbal kan een heerlijke uitlaatklep zijn, maar met een zucht verkondigde Ihattaren in gesprek met VI ook dat hij toe was aan vakantie.

PSV speelt zijn eerstvolgende wedstrijd op 19 januari 2020, uit tegen VVV-Venlo in de competitie. Met een beetje geluk kan Ihattaren goed uitrusten in de komende weken en verschijnt hij fris aan de aftrap van de tweede seizoenshelft. Dat zou niet alleen voor de PSV-fans, maar ook voor de neutrale toeschouwer een verademing zijn. Het jaar 2019 is mooi, maar met een zwart randje voor Ihattaren, in 2020 ligt de weg open naar nóg betere tijden. Het EK staat immers voor de deur en in zijn huidig vorm is Ihattaren zelfs als tiener zéér bruikbaar voor bondscoach Ronald Koeman.

Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Meer M. Ihattaren
Meer over M. Ihattaren
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.