IFAB aan vooravond cruciale 'VAR-dag' zeer te spreken over videoarbiter

Reacties

De internationale spelregelcommissie IFAB is zeer te spreken over hoe de videoscheidsrechter (VAR) functioneert. Zaterdag beslist de instantie of nationale bonden en competities op permanente basis gebruik mogen maken van het systeem. Momenteel moet daarvoor nog dispensatie voor worden aangevraagd.

IFAB aan vooravond cruciale 'VAR-dag' zeer te spreken over videoarbiter

'De resultaten zijn zeer positief', zegt Lukas Brud, een van de directeuren van de IFAB, in gesprek met Kicker. Om de VAR er doorheen te krijgen, zijn zes van de acht stemmen van IFAB-leden nodig. De FIFA heeft vier stemmen en de vertegenwoordigers van de vier Britse voetbalbonden (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) hebben allen één stem.

Groen licht van de IFAB betekent nog niet dat op het WK gebruik wordt gemaakt van de VAR, al is die kans wel levensgroot. Over twee weken hakt het FIFA Council de knoop door. De UEFA wil de VAR komend seizoen nog niet invoeren in de Champions League.

Begin deze week liet FIFA-baas Gianni Infantino in gesprek met Reuters weten dat hij nog steeds een groot voorstander is van de VAR, hoewel het systeem in Duitsland en Italië soms wordt bekritiseerd en ook de eerste ervaringen in Engeland niet per se voor euforie zorgden.

'Als wij, of ik persoonlijk, ervoor kunnen zorgen dat een arbitrale fout niet het WK beslist, dan is dat onze plicht', vertelde de bestuurder, onder wiens auspiciën de FIFA vorig jaar al tijdens de strijd om de Confederations Cup testte met de VAR. Zijn voorganger Sepp Blatter pleit voor een VAR-loos WK.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.