Ierland in blessuretijd naast Duitsland

Duitsland had de tweede ronde binnen handbereik. Na Saudi-Arabië leek ook Ierland slachtoffer te worden van Miroslav Klose. Maar in blessuretijd bracht Robbie Keane (foto) onverwacht de gelijkmaker (1-1).

Mick McCarthy, die niet kon beschikken over de geblesseerde Jason McAteer, had vertrouwen in zijn ploeg. 'Waarom zouden we bang zijn als we een groep met Portugal en Nederland hebben overleefd, die op alle fronten sterker zijn dan Duitsland op dit moment?', zei de Ierse bondscoach. Maar Ierland leek niet te kunnen voorkomen dat Duitsland zich als eerste land plaatste voor de tweede ronde.

De Duitse bondscoach Rudi Völler gaf vertrouwen aan de dezelfde elf spelers, die Saudi-Arabië met 8-0 klop hadden gegeven. Beoogde basisspeler Marko Rehmer was hersteld, maar moest toch op de bank plaatsnemen ten gunste van Christoph Metzelder. Het bleek in de negentiende minuut een goede greep. Metzelder veroverde op het middenveld de bal en leverde in bij Michael Ballack. De voorzet van de Leverkusen-ster bereikte Miroslav Klose, die met zijn hoofd zijn WK-totaal op vier bracht; 1-0.

Ierland kreeg naarmate de eerste helft vorderde meer grip op het duel. Duitsland moest terug, maar was in de counter dreigend genoeg. De Ieren kregen in de persoon van Matt Holland de beste kans op de gelijkmaker. De middenvelder schoot de afvallende bal echter net naast. Op slag van rust was Robbie Keane dichtbij de 1-1. Maar de spits van Leeds United bracht Kahn met een mislukte omhaal niet in problemen.

In de tweede helft bleef Duitsland overeind. Slechts een enkele keer zorgde Ierland voor gevaar. Zo had had Damien Duff tien minuten na rust de gelijkmaker op zijn voet. Oliver Kahn voorkwam de 1-1 met enigszins wat geluk. Halverwege de tweede helft verzuimde Carsten Jancker het duel voortijdig te beslissen. Na een perfecte voorbereidende actie van Ballack kwam de Bayern-spits alleen voor Shay Given. De Ierse doelman zag de bal voorlangs gaan.

Ierland hield een duidelijk overwicht, maar de Ierse aanval oogde ideeënloos. Ook het inbrengen van Steven Reid en Niall Quinn bood weinig soelaas. Hoewel de Ierse ploeg niet overtuigde was het enkele keren dichtbij de 1-1. Kahn stond tot twee keer toe een doelpunt van Robbie Keane in de weg. In blessuretijd moest de Duitse keeper toch capituleren. Na doorkoppen van Quinn schoot Keane raak.