Iedere twee jaar een WK? Wenger legt 'totaal irrationeel' plan opnieuw uit

Reacties

Iedere twee jaar een WK? Het klinkt als iets dat in de verre toekomst misschien een keer gerealiseerd wordt, maar het zou weleens snel werkelijkheid kunnen zijn. Namens de FIFA heeft Arsène Wenger herhaald dat het plan nog altijd op tafel ligt. Een goede zaak, vindt de Fransman.

Iedere twee jaar een WK? Wenger legt 'totaal irrationeel' plan opnieuw uit
© Pro Shots

Een paar maanden geleden dook het plan al op: toen liet FIFA-preses Gianni Infantino weten dat de wereldvoetbalbond de haalbaarheid serieus ging onderzoeken. Daar kwam toen felle kritiek op, onder meer van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. 'Het is onmogelijk, een totaal irrationeel idee', sprak hij toen. Vorig jaar liet Wenger zelf overigens ook al een proefballonnetje op, en nu blijkt dat het idee nog allerminst van de baan is.

Sterker nog: Wenger (bij de FIFA werkzaam als Chief of Global Football Development) heeft in een groot interview met L'Équipe uitgebreid uitgelegd dat er stevig rekening mee moet worden gehouden. 'Tot 2024 blijft de internationale speelkalender ongewijzigd, want deze ligt al een tijdje vast. Maar daarna zijn er mogelijkheden om aanpassingen te doen. Die zullen altijd gedaan worden om de kwaliteit van het voetbal te verbeteren.'

En dus is het niet ondenkbaar dat we iedere twee jaar een WK krijgen. De kwalificatiereeks zal dan bestaan uit twee periodes, in oktober en maart. 'De voetbalkijkende fans willen namelijk helemaal niet dat een kwalificatieperiode anderhalf jaar duurt. Dit plan zorgt voor meer duidelijkheid voor clubs en minder problemen voor de nationale ploegen', zo stelt Wenger. Vervolgens zou er na ieder seizoen dan ruimte zijn voor een EK of WK. Of de FIFA het niet gewoon voor het geld doet? Nee, zegt Wenger, want alle inkomsten worden uiteindeijk verdeeld onder de bonden.

Ook het argument dat het alleen maar voor een vollere speelkalender zorgt, wijst hij van de hand. 'Er zullen niet meer wedstrijden komen. Het doel is puur om de kwaliteit van het voetbal te verbeteren.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.