Icoon Rooney deelt het lot van Sneijder op bijzondere avond

Reacties

Nog één keer trekt Wayne Rooney het tenue van de Engelse nationale ploeg aan. De oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten (vanavond om 21.00 uur Nederlandse tijd) betekent het officiële einde van de imposante interlandloopbaan van Engelands topscorer aller tijden.

Icoon Rooney deelt het lot van Sneijder op bijzondere avond

Het duel op Wembley wordt de 120ste interland voor Rooney en zijn eerste in twee jaar. Op 11 november 2016 kwam de man uit Liverpool voor het laatst in actie voor zijn land, in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland. Rooney was toen nog aanvoerder van de Engelsen. Onder bondscoach Gareth Southgate raakte de aanvaller echter zijn aanvoerdersband én zijn basisplaats kwijt.

Vorig jaar zomer, na zijn transfer van Manchester United naar Everton, besloot Rooney om een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten. 'Voor Engeland uitkomen is altijd speciaal geweest voor mij', zei hij toen. 'Iedere keer dat ik opgeroepen werd of de aanvoerdersband mocht dragen, voelde ik dat als een enorme eer. Bedankt, iedereen. Het is tijd om af te zwaaien.'

Rooney maakte voor Engeland 53 doelpunten en loste daarmee Sir Bobby Charlton (49 goals) af als topscorer aller tijden van zijn land. De Engelse voetbalbond FA vond een afscheidswedstrijd daarom op zijn plaats en zo zal Rooney vanavond, met rugnummer 10, nog één laatste interland spelen. Het is een mooi eerbetoon voor een speler die zo veel moois heeft laten zien in het shirt van The Three Lions.

Op 12 februari 2003 maakte Rooney in de thuiswedstrijd tegen Australië zijn debuut in de nationale ploeg. Hij was toen 17 jaar en 111 dagen oud en daarmee de jongste international ooit voor Engeland. Dit record werd overigens gebroken door Theo Walcott (17 jaar en 75 dagen).

Zijn eerste doelpunt maakte Rooney op 6 september 2003, toen de aanvaller trefzeker was in de 1-2 overwinning op Macedonië. Hij was toen nog altijd niet officieel volwassen. Het eerste grote toernooi dat Rooney meemaakte was het EK van 2004 en met vier doelpunten maakte hij direct indruk. Dat Manchester United hem in deze zomer overnam van Everton, was geen verrassing.

Rooney bleef in de jaren die volgden een belangrijke kracht in de Engelse ploeg. Hij deed mee aan de eindtoernooien in 2006 (WK), 2010 (WK), 2012 (EK), 2014 (WK) én 2016 (EK) en speelde op zaterdag 15 november 2014 als jongste speler ooit zijn honderdste interland in het Engelse elftal. Topscorer van zijn land werd hij op 5 september 2015, toen hij tegen San Marino Charlton evenaarde. Drie dagen later werd Charlton door een scorende Rooney uit de boeken geschoten.

Wayne Rooney maakte tegen Zwitserland zijn vijftigste interlandgoal.
Wayne Rooney maakte tegen Zwitserland zijn vijftigste interlandgoal.

Vanavond is dus zijn 120ste interland. Alleen doelman Peter Shilton kwam tot meer interlands voor de Engelse ploeg (125); Rooney is recordhouder wat de veldspelers betreft. Het was uitgerekend Shilton die in de media zijn vraagtekens plaatste bij de afscheidswedstrijd van Rooney. Volgens de recordhouder moeten "caps niet worden weggegeven als cadeautjes" en hij bleek nog behoorlijk wat medestanders te hebben voor deze mening.

Het is niet anders dan de kritiek die er was op de uitzwaaiwedstrijd van Wesley Sneijder tegen Peru. Net als het Nederlands elftal in september, bereidt Engeland zich momenteel voor op een duel in de Nations League. Aankomende zondag speelt de ploeg van Southgate tegen Kroatië. Rooney zal dan niet meer bij de selectie zitten.

Verbazing
Southgate is verbaasd over de negatieve meningen over het eerbetoon aan Rooney en baalt ervan. 'Het is erg teleurstellend dat hij zijn selectie moet verdedigen', zei de bondscoach woensdag op een persconferentie. 'Hopelijk heeft hij de warmte van onze groep gevoeld en ik weet zeker dat de reactie van de fans hem veel zal doen.'

Ook de Amerikaanse interim-bondscoach Dave Sarachan is van mening dat er geen vraagtekens bij het optreden van Rooney moeten worden gezet. 'Het is juist geweldig dat een voetbalbond een speler als Wayne Rooney op deze manier beloont voor een fantastische carrière', zei Sarachan. 'Het is ook niet alsof hij uit zijn pensioen is gekomen voor deze wedstrijd, hij heeft een geweldig seizoen achter de rug in de Verenigde Staten (bij DC United, red.). Wayne brengt wat extra's en ik gun hem deze wedstrijd van harte.'

De Engelse internationals in de Club van Honderd:

Speler Interlands
1. Peter Shilton 125
2. Wayne Rooney 119
3. David Beckham 115
4. Steven Gerrard 114
5. Bobby Moore 108
6. Ashley Cole 107
7. Bobby Charlton 106
7. Frank Lampard 106
9. Billy Wright 105

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.