Ibrahimovic nieuwe topscorer aller tijden van Zweden

Zlatan Ibrahimovic heeft donderdagavond een nieuwe mijlpaal in zijn loopbaan bereikt. De Zweedse aanvaller vestigde tegen Estland (2-0 zege) met zijn 49ste en 50ste interlanddoelpunt een nieuw Zweeds doelpuntenrecord.

Ibrahimovic had vanaf de aftrap slechts drie minuten nodig om het net te vinden tegen Estland: hij schoot raak nadat een hoekschop van de Zweden slecht was verwerkt door de Estse defensie. In de 24ste minuut was het opnieuw raak toen de spits doelman Sergei Pareiko met een balletje achter het standbeen verschalkte.

Met die 49ste en vijftigste interlandgoal passeerde Ibrahimovic Sven Rydell, die tussen 1923 en 1932 in 43 interlands 49 doelpunten liet aantekenen en daarmee jarenlang alleen topscorer aller tijden van het Scandinavische land was.

Zlatan, die tegen Estland zijn 99ste interland voor Zweden speelde, is de zestiende Europese speler in de historie van het interlandvoetbal met minstens vijftig doelpunten achter zijn naam. Hij staat op die lijst nu op gelijke hoogte met Cristiano Ronaldo. Die maakte zijn vijftig goals in 114 interlands voor Portugal.

Estland is het 43ste land waartegen Ibrahimovic minimaal één doelpunt maakt namens Zweden. Hij kwam tegen 25 van zijn 43 tegenstanders tot scoren en maakte de meeste goals tegen Malta (zes) en Engeland (vijf), zoals blijkt uit onderstaande graphic.

Zweden slaagde er na de wissel van Ibrahimovic in de 64ste minuut niet meer in de score tegen Estland verder op te voeren. De ploeg van bondscoach Erik Hamrén begint de kwalificatiecampagne voor het EK van 2016 in Frankrijk komende maandag met een uitwedstrijd tegen Oostenrijk.