Huurfiasco in La Liga: waar zijn de Saoedische WK-gangers?

Reacties

Vol trots kondigden La Liga en de Saoedische voetbalbond eind januari een nieuw hoofdstuk van hun samenwerking aan. Negen spelers werden naar Spanje gestuurd, drie naar het hoogste niveau. De balans van het trio na twee maanden: nul goals, nul assists, nul wedstrijden, nul speelminuten. Hoe de WK-gangers in Spanje volledig in de anonimiteit zijn verdwenen.

Huurfiasco in La Liga: waar zijn de Saoedische WK-gangers?

Shirts van Rayo Vallecano, Leganés, Levante, Numancia, Sporting Gijón, Real Valladolid en Villarreal werden op 21 januari bij de presentatie in hoofdstad Riyadh vol trots getoond door de negen uitverkorenen. Zij waren uit het - volgens La Liga rigoureuze - scoutingsprogramma gerold en mochten hun talent tonen in het beloofde voetballand. De meeste aandacht ging natuurlijk uit naar de drie internationals: Salem Al-Dawsari (Villarreal), Fahad Al-Muwallad (Levante) en Yahya Al-Shehri (Leganés). Een halfjaar leren op hoog niveau en die lessen dan in de praktijk brengen op het WK was het doel. Met nog 75 dagen tot de openingswedstrijd tegen Rusland kun je je afvragen wat die lessen waard zijn zonder enige vorm van wedstrijdritme. In Marbella werd in de voorbije interlandperiode door Saoedi-Arabië wel met 1-1 gelijkgespeeld tegen Oekraïne, waarna België dinsdag met 4-0 te sterk was.

De eerste tekenen waren nog veelbelovend. Tenminste, als het gaat om aandacht. Door de overweldigende interesse uit Saoedi-Arabië sloegen de servers bij Villarreal nog op hol bij de presentatie van Al-Dawsari (foto), waardoor de site met de livestream offline ging. De acties van de 26-jarige buitenspeler in het Estadio de la Cerámica zijn beperkt gebleven tot het pielen met de bal die ene dag. Eén keer zat de huurling bij de wedstrijdselectie van trainer Javier Calleja, die hem voor de aftrap van het Europa League-duel met Olympique Lyon alsnog naar de tribune verwees.

De woorden van Leganés-coach Asier Garitano deden kort na de bekendmaking van het nieuws al het ergste vermoeden. Tegenover Marca bekende de Spanjaard geen idee te hebben van de kwaliteiten van zijn aanwinst Al-Shehri: 'Ik heb hem niet zien spelen, maar als hij komt dan ga ik bekijken hoe ik het beste uit hem kan halen. Zoals ik dat bij iedere speler doe. Maar ik kan je niet vertellen of hij goed genoeg is of niet. Het enige dat ik weet is dat hij international is.'

En wat doet het er voor de clubs nu eigenlijk toe dat de huurlingen tot nu toe geen inbreng hebben gehad? Volgens El Transistor hebben de drie La Liga-clubs elk een miljoen gekregen voor het akkoordgaan met de huurdeal. Huren was nog nooit zo voordelig. Toch klinkt er wel degelijk kritiek. Zo zegt de Spaanse spelersvakbond: 'Het is een gebrek aan respect voor onze talenten en de spelers die op een lager niveau spelen. Voetbal draait niet alleen om geld, het gaat ook om waarden.'

De mega-huurdeal is niet meer dan een volgende stunt gebleken van een organisatie die op commercieel vlak wanhopig probeert bij te blijven bij de Premier League. Eind december moesten de Real-supporters nog voor het eerst in de historie hun wekker zetten om op hun gemak toe te leven naar El Clásico, die om 13.00 uur begon. De liefhebbers in Azië konden zo optimaal meegenieten. In geen enkel andere Europese topcompetitie zijn wedstrijden zo uitgesmeerd over een weekend om de tv-kijker optimaal te bedienen.

Het is de vraag waar de grens ligt voor La Liga, nu plaatsen in selecties te koop zijn gebleken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.