Huntelaar treft favoriete tegenstander, Lozano gaat voor record

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Landskampioen PSV begint de jacht op titelprolongatie met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Eerder op de dag komt Ajax al in actie tegen Heracles Almelo.

Huntelaar treft favoriete tegenstander, Lozano gaat voor record

Ajax - Heracles Almelo

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Voor Ajax is het treffen met Heracles Almelo alweer de vierde officiële wedstrijd van dit seizoen, na de drie duels die de Amsterdammers al afwerkten in de Champions League-kwalificatie.

• Bij Heracles Almelo viert Frank Wormuth zijn debuut als hoofdtrainer. Met zijn 57 jaar is de Duitser een van de oudste coaches in dit Eredivisie-seizoen.

• Sinds 1971 kwam Ajax altijd tot scoren tijdens de eerste speelronde. Vorig seizoen lukte dat de Amsterdammers ook, maar werd wel verloren. Nota bene Heracles Almelo bleek toen met 2-1 te sterk.

• Klaas-Jan Huntelaar maakte in zijn loopbaan al elf doelpunten tegen Heracles Almelo. Daarmee is de club uit Overijssel, samen met Hamburger SV, zijn favoriete tegenstander.

• Sinds het Eredivisie-debuut van Dusan Tadic op 8 augustus 2010 zorgde alleen Hakim Ziyech voor meer assists in de hoogste Nederlandse afdeling dan de Serviër: 62 om 54.

• Een slecht voorteken voor Wormuth: de voorgaande negen coaches die in de Eredivisie debuteerden tegen Ajax leden allemaal een nederlaag. De laatste was Wormuths voorganger John Stegeman, in 2014.

Historie

• Ajax triomfeerde in veertien van zijn vorige achttien Eredivisie-thuisduels met Heracles Almelo. De Heraclieden zegevierden eenmaal, in 1964. Drie duels eindigden onbeslist.

• Afgelopen seizoen boekte Ajax voor eigen publiek een nipte overwinning op Heracles Almelo. Een treffer van David Neres zorgde voor de beslissing: 1-0.

Ajax moet op zijn tellen passen in 'averijmaand' augustus

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-0
2014/15 2-1
2015/16 0-0
2016/17 4-1
2017/18 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Willem II - VVV-Venlo

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Rob Dieperink

Actueel

• Na ruim een kwart eeuw viert Adrie Koster zijn officiële rentree als trainer van Willem II. Maurice Steijn, zijn collega bij VVV-Venlo, is juist de langstzittende oefenmeester in de Eredivisie.

• De voorbereiding van Willem II was geen doorslaand succes. De Tricolores kwamen in hun laatste vijf duels niet tot winst. VVV-Venlo kwam uitstekend voor de dag in de voorbereiding. De Limburgers zetten onder meer FC Twente en FC Volendam opzij.

• Willem II liet afgelopen seizoen zes treffers aantekenen tegen VVV-Venlo, meer dan tegen elke andere ploeg in de Eredivisie. De inmiddels vertrokken Bartholomew Ogbeche was verantwoordelijk voor vier van die goals.

• In de voorbije zes seizoenen in de hoogste afdeling kwam Willem II nooit tot een zege vóór de derde speelronde. De balans over deze duels luidt: drie gelijke spelen en negen verliesbeurten.

VVV-Venlo won geen van zijn laatste dertien Eredivisie-wedstrijden. In 1985 zetten de Limburgers voor het laatst zo'n beroerde reeks neer. Destijds won VVV-Venlo zestien keer achter elkaar niet.

• Afgelopen seizoen fabriceerde VVV-Venlo 34 treffers in de Eredivisie (exclusief één eigen goal). 27 doelpunten werden geproduceerd door spelers die inmiddels elders onder contract staan.

Historie

• Willem II en VVV-Venlo doen in historisch opzicht weinig voor elkaar onder. De Tilburgers wonnen zeven van de vorige veertien thuisduels en de Limburgers hadden zes keer succes. Eén duel leverde geen winnaar op.

• In februari van dit jaar boekte Willem II een eenvoudige 3-0 zege op VVV-Venlo. Ogbeche, Ben Rienstra en Jordy Croux zorgden voor de productie.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
2007/08 1-2
2009/10 2-1
2010/11 1-4
2012/13 1-0
2017/18 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Excelsior - Fortuna Sittard

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Na zestien jaar viert Fortuna Sittard zijn comeback op het hoogste niveau. De Limburgers werkten op 5 mei 2002 hun laatste Eredivisie-duel af, een 0-0 tegen Roda JC Kerkrade. Ruud Hesp en Ronald Hamming stonden die dag in de Fortuna-basis.

Bij Excelsior beleeft Adrie Poldervaart zijn Eredivisie-debuut. Na de laatste twee oefenduels (zeges op NAC Breda en AZ) zal de oefenmeester met vertrouwen toeleven naar de vuurdoop.

• Afgelopen seizoen was Excelsior vooral op dreef in uitwedstrijden. Zo scoorden de Kralingers voor eigen publiek slechts zestien keer, het minste van alle clubs.

• Sinds Excelsior in 2014 promoveerde naar de Eredivisie veroverde het gemiddeld 1,4 punt per wedstrijd in augustus. In geen enkele andere maand presteerde de ploeg zó sterk.

• De laatste keer dat Fortuna Sittard op het hoogste niveau zegevierde tijdens de eerste speelronde was in het seizoen 1988/89. Destijds ging Ajax voor de bijl.

Fortuna Sittard bleef in zijn laatste veertien competitieduels ongeslagen, de langst lopende reeks in de hoogste twee afdelingen.

Historie:

• De laatste keer dat Excelsior en Fortuna Sittard in de Eredivisie duelleerden was in het seizoen 1986/87. De formatie uit Rotterdam won toen met 3-2.

In de Eerste Divisie kwamen beide teams elkaar veertien keer tegen sinds de eeuwwisseling. De Limburgers wonnen slechts twee keer en gingen acht maal onderuit. Vier ontmoetingen bleven zonder winnaar.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1982/83 1-0
1983/84 6-0
1984/85 1-1
1985/86 3-0
1986/87 3-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV - FC Utrecht

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Actueel

PSV speelde zijn laatste vier officiële duels gelijk: de laatste drie Eredivisie-wedstrijden van vorig seizoen - toen de landstitel al binnen was - en het duel met Feyenoord van vorige week om de Johan Cruijff Schaal. Na een strafschoppenserie trokken de Rotterdammers toen aan het langste eind.

Uit zijn laatste tien ouvertureduels peurde FC Utrecht slechts acht punten, de slechtste score van alle huidige clubs in de Eredivisie. In dezelfde periode pakte PSV twintig punten.

• In zijn laatste zes Eredivisie-duels had Gastón Pereiro een rechtstreeks aandeel in liefst zeven doelpunten van PSV. Zelf trof de Uruguayaan vijf keer doel en twee keer verzorgde hij een assist.

PSV bezig aan absurd sterke serie tegen FC Utrecht

• Hirving Lozano heeft nog één doelpunt nodig om zich te kronen tot de meest trefzekere Mexicaan in de Eredivisie-historie. Nu moet de aanvaller deze status nog delen met Héctor Moreno.

FC Utrecht hield in zijn laatste zestien uitduels in de Eredivisie slechts eenmaal de nul. In de recente vijf uitwedstrijden kregen de Domstedelingen telkens ten minste twee goals om de oren.

Historie:

PSV zette liefst 42 van de vorige 48 Eredivisie-thuisduels met FC Utrecht in winst om. De Domstedelingen triomfeerden slechts eenmaal en vijf edities eindigden zonder winnaar.

• De laatste keer dat FC Utrecht in Eredivisie-verband niet verloor in het Philips Stadion was in het seizoen 1995/96. Destijds bleef het 0-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-0
2014/15 3-1
2015/16 3-1
2016/17 3-0
2017/18 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.