Huntelaar kan Suárez overtreffen, Feyenoord zeldzaam goed in De Kuip

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag komt zowel Ajax als Feyenoord in actie. Beide clubs werken een thuiswedstrijd af tegen een promovendus.

Huntelaar kan Suárez overtreffen, Feyenoord zeldzaam goed in De Kuip

SC Heerenveen - FC Utrecht

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Actueel

• Dankzij twee achtereenvolgende zeges zit SC Heerenveen in de lift. De achterstand op FC Utrecht bedraagt vijf punten. De Domstedelingen zijn sinds de aanstelling van Dick Advocaat in thuisduels oppermachtig, maar presteren buitenshuis grillig.

SC Heerenveen is de eerste Eredivisie-ploeg sinds Ajax in 1980/81 die na vijftien speelrondes minimaal 32 doelpunten maakte en er ook ten minste zoveel incasseerde. Het doelsaldo van de Friezen bedraagt 32-32, dat van Ajax na vijftien duels in 1980/81 was 42-34.

• Oussama Tannane maakte bij zijn laatste 36 doelpogingen geen treffer, een seizoensrecord dat hij vorige week overnam van Bryan Linssen. Sinds Opta deze data bijhoudt (2010/11) heeft voormalig Vitesse-speler Renato Ibarra het record van meeste achtereenvolgende doelpogingen zonder goal in handen: 93 (tussen augustus 2013 en april 2015).

• Zes van de laatste acht Eredivisie-doelpunten van SC Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion kwamen voort uit een standaardsituatie; Arbër Zeneli was betrokken bij de helft van die acht treffers (2 goals, 2 assists).

• Van alle spelers die dit seizoen minimaal 300 minuten in actie kwamen voor SC Heerenveen schoot er niemand zo vaak op doel per negentig minuten als Mitchell van Bergen (1,5 keer: 7 schoten op doel in 433 speelminuten).

• FC Utrecht maakte elf goals in de laatste drie Eredivisie-duels en kan voor het eerst sinds december 2001 in vier opeenvolgende competitiewedstrijden minimaal drie keer scoren.

• FC Utrecht is samen met Ajax en PSV de enige Eredivisie-ploeg waarbij er dit seizoen al zes spelers minimaal drie keer tot scoren kwamen, vorig seizoen lukte dat acht spelers in dienst van de Domstedelingen.

• FC Utrecht pakte met Dick Advocaat twintig punten in tien Eredivisie-duels, evenveel als SC Heerenveen in heel 2018/19.

Gyrano Kerk kwam in zijn laatste drie Eredivisie-duels telkens tot scoren en kan de eerste FC Utrecht-speler worden die in minimaal vier competitiewedstrijden achter elkaar scoort sinds december 2014, toen Ruud Boymans in vijf duels op rij trefzeker was.

Historie

• SC Heerenveen won slechts één van de laatste tien officiële duels met FC Utrecht (G3, V6): de laatste ontmoeting in het Abe Lenstra Stadion (4-3 in de play-offs op 9 mei 2018).

• SC Heerenveen wacht al twaalf competitiewedstrijden op een clean sheet tegen FC Utrecht, alleen tegen Ajax (19) en Heracles Almelo (22) hebben de Friezen meer Eredivisie-duels op rij niet de nul gehouden.

Vlap: 'In Albufeira ben ik brandweerman en dokter geweest'

• Deze eeuw maakte FC Utrecht veertien Eredivisie-doelpunten tegen SC Heerenveen na de 85ste minuut, dat zijn minstens vijf doelpunten meer dan tegen iedere andere club.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2013/14 4-1
2014/15 3-1
2015/16 0-4
2016/17 2-2
2017/18 2-2

Ajax - De Graafschap

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

• Ajax boekte afgelopen weekeinde tegen PEC Zwolle zijn negende Eredivisie-overwinning op rij en had na vijftien speelrondes zelden zoveel punten verzameld als nu. Ondanks de 0-0 bij ADO Den Haag zakte De Graafschap vorige week naar de laatste plaats, waarop het dit seizoen nog niet eerder stond.

• Sinds afgelopen week is Klaas Jan Huntelaar de oudste Ajacied met minstens acht doelpunten in een Eredivisie-seizoen. De spits telde 35 jaar en 118 dagen ten tijde van zijn treffer tegen PEC Zwolle.

• De Graafschap hield vorige week bij ADO Den Haag voor het eerst sinds 4 maart de nul in een uitduel in officieel verband. Destijds wonnen De Superboeren met 0-4 bij Go Ahead Eagles.

• Ajax is de vijftiende ploeg met minimaal veertig punten in een seizoen na vijftien Eredivisie-duels (omgerekend naar 3 punten per zege), maar pas de tweede van deze teams die niet bovenaan staat (na Feyenoord in 1968/69).

• Ajax kreeg in 2018 slechts zes thuisdoelpunten tegen in de Eredivisie; alleen in 1972 incasseerde de club in competitieverband minder thuisgoals in één kalenderjaar (5).

• Frenkie de Jong kwam sinds zijn debuut voor Ajax in de Eredivisie met slechts 21 procent van zijn schoten op doel tot scoren (3 van de 14, 37 schoten in totaal), van alle Ajacieden met minstens twee treffers in die periode is dat percentage enkel bij Hakim Ziyech lager (20%).

• De Graafschap kwam in de laatste negen Eredivisie-wedstrijden tegen een team uit de traditionele topdrie telkens tot scoren (W1, G1, V7).

'Bayern levert de nieuwe prikkels die de Ajax-spelers graag willen'

• De Graafschap maakte in de laatste drie Eredivisie-duels geen doelpunt, de laatste keer dat de Superboeren vier opeenvolgende wedstrijden niet tot scoren kwamen in de Eredivisie was in 1999.

• Geen ploeg presteert dit Eredivisie-seizoen zo onder wat het werkelijke aantal treffers betreft (12) in vergelijking met de Expected Goals (17) als de Graafschap doet (5 verschil).

• Van alle middenvelders ging alleen Ritsu Doan dit Eredivisie-seizoen meer duels aan (216) dan De Graafschap-speler Youssef El Jebli (200), die ook één van de drie middenvelders is met minstens dertig overtredingen (30).

Historie

• Ajax is al 34 Eredivisie-wedstrijden ongeslagen tegen De Graafschap (W26, G8), de Amsterdammers bleven alleen tegen NEC ooit meer wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie (40 tussen 1967 en 1995).

• Ajax heeft al 952 opeenvolgende dagen een dag niet als koploper beëindigd in de Eredivisie; de laatste dag dat dat gebeurde was op 7 mei 2016, één dag voor de laatste ontmoeting met De Graafschap (1-1).

Klaas Jan Huntelaar maakte namens Ajax zeven doelpunten in twee Eredivisie-duels met De Graafschap, alleen Luis Suárez scoorde namens de Amsterdammers minstens zo vaak tegen de Superboeren (8 keer in 5 duels).

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
2007/08 4-1
2008/09 3-0
2010/11 2-0
2011/12 3-1
2015/16 2-1

FC Groningen - FC Emmen

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Na de dramatische eerste maanden van het seizoen is FC Groningen de laatste weken duidelijk aan de beterende hand. De noorderlingen proberen tegen FC Emmen de opmars voort te zetten. Na vijftien speelrondes staan beide teams op veertien punten.

• Afgelopen weekeinde speelde FC Groningen doelpuntloos gelijk bij VVV-Venlo. Trainer Danny Buijs schreef historie met zijn opstelling. Nooit eerder lag de gemiddelde leeftijd van een basisspeler van de noorderlingen (22 jaar en 93 dagen) zo laag.

• Groningen won de laatste twee thuisduels in de Eredivisie en kan voor het eerst sinds december 2016 drie opeenvolgende thuiszeges boeken.

• Slechts drie teams (Ajax, AZ en PSV) incasseerden dit Eredivisie-seizoen minder schoten in thuisduels dan FC Groningen (72).

• In de afgelopen acht volledige Eredivisie-seizoenen noteerde FC Groningen gemiddeld nooit minder balbezit dan 45 procent (2013/14), dat percentage ligt dit seizoen op 42,6 procent.

• FC Emmen kwam in 2018 in achttien van de twintig uitwedstrijden in alle competities tot scoren; alleen op bezoek bij Ajax en PSV was de ploeg van Dick Lukkien niet trefzeker.

• Geen Eredivisie-ploeg boekte zo weinig overwinningen in de laatste tien speelronden als FC Emmen (1), dat samen met De Graafschap ook de minste punten verzamelde over die periode (7).

Samenvatting VVV-Venlo - FC Groningen

Anco Jansen en Caner Cavlan waren als schutter of aangever direct betrokken bij vijftien van de twintig schoten op doel die FC Emmen loste in de laatste vier competitieduels.

Historie

• FC Groningen en FC Emmen staan voor de dertiende keer, en voor het eerst sinds 2002, tegenover elkaar in een officieel duel (7 zeges Groningen, 5 zeges Emmen); Groningen won de laatste vier ontmoetingen zonder een doelpunt te incasseren.

• FC Groningen is de laatste veertien thuiswedstrijden in de Eredivisie tegen promovendi ongeslagen (W6, G8); wel kwamen de Groningers in twaalf van deze duels tot niet meer dan één doelpunt en eindigde de helft van deze ontmoetingen in 1-1.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - FC Emmen:

Niet van toepassing

Feyenoord - Fortuna Sittard

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

• Feyenoord is bezig aan een prima serie. Sinds de nederlaag bij Ajax in De Klassieker zegevierden de Rotterdammers in vijf achtereenvolgende Eredivisie-wedstrijden. Bij Fortuna Sittard draait het iets minder soepel: de promovendus verloor drie van zijn laatste vier duels.

• Afgelopen week tegen FC Emmen kwam Feyenoord voor de vijftiende keer dit kalenderjaar minimaal drie keer tot scoren in een Eredivisie-wedstrijd. De laatste keer dat de Rotterdammers beter presteerden in dit opzicht was in 2005 (zestien duels met ten minste drie goals).

• Feyenoord staat op vijftien competitiezeges in De Kuip in 2018 (V1), de Rotterdammers wonnen alleen in 1966 (16) en 1971 (18) meer thuisduels in de Eredivisie in één kalenderjaar (ook 15 in 1968, 1985 en 2003).

• Feyenoord scoorde dit Eredivisie-seizoen het vaakst uit een hoekschop (8 keer) en kreeg zelf geen goal tegen uit een corner; het laatste seizoen waarin de Rotterdammers vaker uit een hoekschop scoorden was in 2013/14 (9 keer).

Voor Kökcü is normaal gesproken een grote toekomst weggelegd'

• Steven Berghuis werd de eerste speler met zeventien Eredivisie-assists in een kalenderjaar sinds Hakim Ziyech in 2015, de laatste speler met meer was Mika Nurmela in 2001 (21 voor sc Heerenveen).

• Jordy Clasie is de middenvelder die dit Eredivisie-seizoen de meeste succesvolle passes verzond (943), terwijl van alle middenvelders met minimaal 100 balcontacten alleen Frenkie de Jong (9%) met een lager percentage van zijn balcontacten balverlies leed dan hij (12%: 146 van 1229).

• Fortuna incasseerde in de laatste twee competitieduels steeds drie doelpunten, de laatste keer dat de Limburgers dat drie keer op rij overkwam was in december 2016 in de Eerste Divisie.

Samenvatting: Fortuna Sittard - AZ

• Alleen FC Groningen (22 jaar en 294 dagen) treedt dit Eredivisie-seizoen aan met een gemiddeld jonger basiselftal dan Fortuna Sittard (23 jaar en 313 dagen).

• Van alle spelers met minimaal 200 balcontacten dit Eredivisie-seizoen leden Fortuna-aanvallers Andrija Novakovich (44,8%) en Lisandro Semedo (44,7%) relatief gezien het vaakst balverlies.

Historie

• Fortuna Sittard won twee van de laatste vijf uitduels met Feyenoord in de Eredivisie (G1, V2), assistent-trainer Kevin Hofland maakte in het treffen op 29 oktober 1997 (1-3 winst voor Fortuna) zijn basisdebuut voor de Limburgers in de Eredivisie.

• Feyenoord won tijdens de vorige speelronde voor het eerst sinds april 2017 een Eredivisie-duel met een promovendus en kan voor het eerst sinds mei 2016 opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden met gepromoveerde clubs winnen.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Feyenoord - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1997/98 1-3
1998/99 4-1
1999/00 1-0
2000/01 2-3
2001/02 1-0
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.