Huntelaar gelijk met Cruijff, Toornstra evenaart Jansen

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de negende speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Huntelaar gelijk met Cruijff, Toornstra evenaart Jansen

Klaas-Jan Huntelaar brak zondag De Klassieker open. Met zijn doelpunt kwam de Ajax-spits op gelijke hoogte met Johan Cruijff, Marco van Basten en Jaap Barendrecht, die in alle competities namens Ajax tot negen goals kwamen tegen Feyenoord. Sjaak Swart is met achttien treffers de Ajax-topscorer aller tijden in De Klassieker.

Nicolai Jørgensen trad met zijn gemiste strafschop in de voetsporen van Theo Lucius, die in 2007 de laatste Feyenoorder was die in De Klassieker in De Kuip in de Eredivisie faalde vanaf elf meter. De Rotterdammers lieten in competitieverband van de laatste vijf strafschoppen tegen Ajax er drie onbenut.

David Neres bewees goed uit de voeten te kunnen als basiskracht. Negen keer stond hij aan de aftrap in de Eredivisie, elf keer was hij direct betrokken bij een Amsterdamse goal (6 goals, 5 assists). De Braziliaan is na Hakim Ziyech, Davy Klaassen, Lucas Andersen en Luis Suárez de vijfde Ajacied die in één Eredivisie-duel tekende voor drie assists.

Jens Toornstra, zondag verantwoordelijk voor de Feyenoord-gelijkmaker, maakte zijn laatste achttien Eredivisie-goals alle in De Kuip. De middenvelder komt daarmee op gelijke hoogte met Wim Jansen •

• Voor PSV is balbezit niet doorslaggevend voor het resultaat. Tegen Heracles Almelo (3-0) hadden de Eindhovenaren voor de vijfde keer dit seizoen minder de bal dan de tegenstander. Vorig seizoen was dat zes keer het geval.

Hirving Lozano heeft zich zondag met zijn goal tegen Heracles in een illuster gezelschap geschoten. De Mexicaan werd na Kees Rijvers, Pierre Kerkhoffs en Patrick Kluivert de vierde speler die in zes van zijn eerste zeven Eredivisie-duels scoorde. De PSV'er is de eerste buitenlander die dat doet.

• Heracles Almelo-verdediger Robin Pröpper heeft na zijn uitsluiting tegen PSV de twijfelachtige eer de enige speler te zijn die zowel in 2015/16, 2016/17 als dit seizoen een rode kaart kreeg.

Vitesse toonde zich bij SC Heerenveen uiterst efficiënt. Vijf schoten op het Friese doel leverden vier goals op. Dit seizoen zijn de Arnhemmers sowieso goed op dreef aangezien vijftig procent van de schoten op doel ook resulteerden in een treffer.

• De thuisnederlaag van SC Heerenveen van zondag (0-4) was een evenaring van de grootste nederlaag op eigen veld tegen de Arnhemmers. Vitesse was op 15 januari 1994 in het Abe Lenstra Stadion al eens met 0-4 te sterk voor de grootste beul van de Friese formatie.

• Ondanks de mooie zege op FC Utrecht had Wout Weghorst geen gelukkige middag. De spits had vijf doelpogingen, maar voor het eerst dit seizoen was er geen tussen de palen. Inmiddels hebben zijn laatste achttien schoten geen treffer opgeleverd, waar hij zes keer scoorde uit zijn eerste negentien schoten.

FC Utrecht toonde zich zondag in Alkmaar wederom kwetsbaar. In de laatste vijf duels in de Eredivisie werden zestien goals geïncasseerd. Dat aantal is gelijk aan het aantal tegendoelpunten van de negentien wedstrijden daarvoor.

PEC Zwolle boekte zaterdag bij NAC Breda de eerste zege op vreemde bodem van het huidige seizoen. Het was direct een jubileumoverwinning. De Blauwvingers staan inmiddels op vijftig Eredivisie-zeges buiten Zwolle.

NAC Breda beleefde zaterdag een slechte avond, waardoor het een van de slechtste seizoensstarten kent. In de laatste 32 jaar hadden de Brabanders alleen in 2012/13 minder punten (5) na negen duels dan nu (7).

• Met de zege bij VVV-Venlo evenaarde ADO Den Haag een stokoud clubrecord. De club uit de Hofstad won voor het eerst sinds 1972 drie Eredivisie-duels op rij. Voor VVV was het de eerste keer in zestien Eredivisie-confrontaties met ADO op eigen veld dat er geen Limburgse treffer werd genoteerd.

Craig Goodwin vervulde zaterdag tegen Excelsior een belangrijke rol bij Sparta Rotterdam. De Australiër, die zijn club behoedde voor een nederlaag, scoorde voor de derde keer sinds het seizoen 2016-17 uit een directe vrije trap. Hij gaf na zijn entree in de zeventigste minuut twaalf voorzetten, meer dan alle spelers van Excelsior samen (10).

Peet Bijen heeft zaterdag met zijn treffer tegen Roda JC Kerkrade evenveel doelpunten voor als tegen FC Twente gemaakt. De verdediger verschalkte eerder in de Eredivisie twee keer zijn eigen doelman. Roda-spits Dani Schahin heeft in 24 Eredivisie-duels meer gele kaarten (5) gekregen dan gescoord (3).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.