Huntelaar en veelbesproken Ziyech wijzen Ajax de weg bij jacht op PSV

Ajax heeft woensdagavond afgerekend met Roda JC Kerkrade: 2-4. De Amsterdammers kwamen net als afgelopen zondag tegen NAC Breda vroeg op achterstand, maar vochten zich ook in Limburg terug in de wedstrijd.

Waar Erik ten Hag, die Rasmus Kristensen liet debuteren als rechtsback, na de vroege achterstand tegen NAC waarschijnlijk heeft gehamerd op een scherpe start keken de Amsterdammers al na 95 seconden tegen een achterstand aan in Kerkrade. Simon Gustafson liep helemaal vrij en werkte de bal na een misverstand tussen Andre Onana en Joël Veltman over de lijn, hoewel Frenkie de Jong dacht dat hij deze net op tijd wegwerkte.

Heel lang kon Roda niet genieten van de voorsprong, want na elf minuten maakte Ajax al gelijk. Donny van de Beek rondde af na een fraaie aanval van de Amsterdammers. Nicolás Tagliafico zorgde voor de voorzet. Voor Van de Beek betekende het al zijn negende competitietreffer. De ommekeer was na 24 minuten helemaal compleet toen Hakim Ziyech besloot uit te halen. De fantastische knal van de middenvelder liet doelman Hidde Jurjus kansloos: 1-2. Ziyech juichte niet, maar bleef verstijfd stilstaan als gebaar richting de Ajax-fans, die hem afgelopen zondag regelmatig uitfloten.

Vervolgens was Roda voor rust tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Eerst redde Onana knap op een schot van Tsiy William Ndenge. Daarna ging de bal via Rosheuvel net naast en de aanvaller stond ook buitenspel, waardoor een treffer waarschijnlijk was afgekeurd.

Ajax had het na rust een stuk moeilijker in Kerkrade, ondanks de voorsprong. De ploeg van Ten Hag kwam niet in de problemen, maar werd zelf ook maar weinig gevaarlijk. De Amsterdammers leken voorin niet bij machte om het af te maken, waardoor Roda hoop hield op een gelijkspel. Uiteindelijk volgde de 1-3 na 73 minuten. Klaas-Jan Huntelaar maakte het verschil door na een pass van Van de Beek Jurjus te passeren en de bal vervolgens binnen te schieten. Ten Hag haalde Ziyech daarna naar de kant voor Siem de Jong.

De goal van Huntelaar leek de beslissing te zijn in de wedstrijd, maar Roda maakte het in de slotfase nog spannend. De Limburgers gaven niet op en maakten er met nog tien minuten op de klok 2-3 van. Jorn Vancamp rondde af na een pass van Maecky Ngombo. Roda had echter nog niet met de ogen geknipperd of de 2-4 lag er aan de andere kant in. Huntelaar scoorde op aangeven van Tagliafico. Die treffer bleek wél de beslissing.

Ajax heeft door de zege nog altijd zeven punten minder dan PSV, dat eerder op de woensdag Excelsior met 1-0 versloeg. Roda blijft op de zestiende plaats steken. Ajax krijgt aanstaande zondag FC Twente op bezoek, Roda reist naar SC Heerenveen.