HSV lijkt ten dode opgeschreven, Willems houdt kans op Champions League-ticket

Voor Hamburger SV is degradatie naar de Tweede Bundesliga bijna onafwendbaar. De Noord-Duitsers hoopten op een schokeffect met het ontslaan van trainer Bernd Hollerbach, maar kwamen tegen Hertha BSC bedrogen uit. In de bovenste regionen deed Eintracht Frankfurt goede zaken.

Hamburger SV - Hertha BSC 1-2
Het woord 'crisis' is veel te mild om de situatie bij Hamburger SV te omschrijven. De afgelopen tien dagen verloren de bestuursvoorzitter, de technisch directeur én de trainer hun baan bij de degradatiekandidaat. Onder leiding van Christian Titz hoopt HSV op een act die zelfs Houdini jaloers zou maken. De nieuwe oefenmeester voerde vijf mutaties door ten opzichte van de 6-0 nederlaag tegen Bayern München, maar liet Rick van Drongelen staan. Het was een van die 'nieuwelingen', doelman Julian Pollersbeck, die Hertha BSC in de beginfase meerdere malen van scoren weerhield. De thuisploeg was een stuk efficiënter. Na een miscommunicatie in de Hertha-defensie kon Douglas Santos zomaar opstomen richting het doel. De mee opgekomen verdediger rondde netjes af.

Maakte Hertha BSC voor rust een lusteloze indruk, na de hervatting kwamen de bezoekers sterk voor de dag. In de 56ste minuut maakte Valentino Lazaro de 1-1 door attent te reageren op een fraaie voorzet van Marvin Plattenhardt. HSV was het even helemaal kwijt en incasseerde in de 63ste minuut meteen ook de tweede goal. Invaller Salomon Kalou was het eindstation van een aanval. Een offensief van HSV zat er niet meer in.

Met nog slechts zeven speelrondes voor de boeg staat de Europa Cup I-winnaar van 1983 zeventiende, met liefst zeven punten minder dan nummer zestien FSV Mainz 05. Deze plek leidt aan het einde van de rit tot een play-off met de nummer drie van de Tweede Bundesliga. De nummer zeventien en achttien degraderen direct. De kans is met andere woorden levensgroot dat HSV spoedig een monteur moet inhuren die ervoor zorgt dat de stadionklok - die aangeeft hoe lang de club al actief is in de Bundesliga - wordt stilgezet.

Hamburger SV speelt sinds 1963 onafgebroken in de Bundesliga, als enige club.

Eintracht Frankfurt - FSV Mainz 05 3-0
Eintracht Frankfurt is vol in de race voor een Champions League-debuut, waar FSV Mainz 05 als nummer zestien moet vrezen voor degradatie. Bij de bezoekers stond Nigel de Jong in de basis. De afgelopen weken viel Mainz-doelman Florian Müller op met vele puike reddingen, maar uitgerekend de twintigjarige Duitser was schuldig aan de 1-0 doordat hij een houdbaar schot van Kevin-Prince Boateng liet glippen. Eintracht, waar Jetro Willems voor het eerst sinds de jaarwisseling in de basis stond en ook Jonathan de Guzman een basisplaats had, controleerde het duel en zorgde ervoor dat Mainz nauwelijks voet aan de grond kreeg.

Nog voor rust zat Eintracht Frankfurt al op rozen. Na een fraaie aanval over vele schijven tikte Luka Jovic binnen voor de 2-0 en via een schot van Ante Rebic werd het zelfs 3-0. In de tweede helft beperkte de thuisclub zich tot consolideren, al was Willems - die in de 81ste minuut werd vervangen - met een schot nog dicht bij een treffer. Door de zege stijgt Frankfurt naar de vierde plaats, al komt achtervolger Bayer Leverkusen nog in actie. De topvier in de Bundesliga plaatst zich rechtstreeks voor de Champions League.

Borussia Mönchengladbach - 1899 Hoffenheim 3-3
Sinds de jaarwisseling is Borussia Mönchengladbach volledig de kluts kwijt. De meervoudige landskampioen probeerde de negatieve spiraal zaterdag te doorbreken in de wedstrijd tegen 1899 Hoffenheim. Dat ging de thuisploeg aanvankelijk slecht af. Benjamin Hübner opende in de dertiende minuut namelijk de score uit een hoekschop. Borussia Mönchengladbach rechtte de rug en herstelde na ruim een half uur de balans via Josip Drmic.

Na een klein uur kon de thuisploeg echter weer in de achtervolging. Andrej Kramaric verzilverde een strafschop en bracht Hoffenheim daarmee weer aan de leiding. De ploeg van Julian Nagelsmann kon de weelde van een voorsprong opnieuw niet aan en kreeg in de 72ste minuut de 2-2 van Lars Stindl om de oren. Hoffenheim verkreeg razendsnel weer een voordelige marge. Florian Grillitsch trof doel op aangeven van Mark Uth na een counter die werd ingeleid door balverlies van Jonas Hofmann, die tegen de arbiter botste. Gladbach sloeg echter voor een derde keer terug: deze keer was Matthias Ginter de gevierde man bij de thuisploeg.