Hoogstandje De Jong genoeg voor zuinig PSV tegen Excelsior

PSV miste woensdag heel veel kansen, maar voegde wel weer drie punten toe aan het totaal. De ploeg van trainer Phillip Cocu was met 1-0 te sterk voor Excelsior.

PSV, waar Mauro Júnior de geblesseerde aanvoerder Marco van Ginkel verving, kreeg tegen Excelsior weer te maken met een bekend manco. De Eindhovenaren lieten het na om na de 1-0 van Hirving Lozano in de zeventiende minuut verder weg te lopen bij Excelsior.

De Kralingers startten nog dapper in Eindhoven. In de zevende minuut schoot Mike van Duinen na een fraaie hakbal van Ali Messaoud via Joshua Brenet en Jeroen Zoet op de paal. Een paar minuten later was Messaoud met een knappe rush weer dreigend, maar werd hij gestuit door Santiago Arias.

De eerste kans voor PSV leverde direct een doelpunt op. Arias speelde Luuk de Jong in, die Lozano met een prachtige hakbal voor de keeper zette. De Mexicaan schoof zijn dertiende van het seizoen feilloos binnen: 1-0. De Jong, tot twee keer toe, en Steven Bergwijn kregen enorme kansen op de 2-0, maar faalden in de afronding.

Luuk de Jong kreeg drie enorme kansen, maar had het vizier niet op scherp staan tegen Excelsior. Wel gaf de PSV'er de assist bij de 1-0.

Excelsior ontsnapte zo aan een grotere achterstand, terwijl Jurgen Mattheij voor rust nog ontsnapte aan een rode kaart na een schandalige overtreding op De Jong. De verdediger van Excelsior deed dat halverwege de tweede helft nog eens dunnetjes over, maar wederom trok Allard Lindhout geen rode kaart.

De tweede helft was verder van een bedenkelijk niveau. PSV speelde in een veel te laag tempo en maakte het zichzelf zodoende onnodig moeilijk. Excelsior rook zijn kans en werd wat dreigender, zonder echte kansen te creëren.

In de laatste twintig minuten werd PSV wat sterker. De Jong kreeg een opgelegde kopkans uit een voorzet van Bart Ramselaar, maar de bal kwam recht in de handen van doelman Theo Zwarthoed terecht. Lozano ging tevergeefs voor eigen succes terwijl Bergwijn vrij stond om binnen te tikken en de clubtopscorer kwam niet veel later een teenlengte tekort om een voorzet van Brenet binnen te schieten.

PSV komt door de overwinning op 58 punten, na 22 wedstrijden. Dat zijn er tien meer dan nummer twee Ajax, dat om 20.45 uur aftrapt tegen Roda JC Kerkrade. Excelsior staat elfde met 25 punten.