Hoofdrollen voor Hateboer en De Roon bij nieuw CL-drama Atalanta

Atalanta Bergamo heeft dinsdagavond ook in de tweede Champions League-wedstrijd in de clubgeschiedenis een enorme dreun te verwerken gekrgen. Tegen Shakhtar Donetsk leek het eerste wedstrijdpunt een feit te gaan worden, maar in de dying seconds van een wedstrijd waarin Marten de Roon en Hans Hateboer zich nadrukkelijk lieten zien, ging het helemaal mis.

Atalanta Bergamo
1 - 2
Sjachtar Donetsk

Voor het vorig seizoen zo verrassend goed presterende Atalanta mondde het Champions League-debuut twee weken geleden uit in een regelrechte deceptie: op bezoek bij Dinamo Zagreb werd de ploeg met 4-0 van het veld geblazen. De 0-3 thuisnederlaag tegen Manchester City waarmee Shakhtar begon aan de Europese campagne was iets minder zwaar én bovendien wat meer ingecalculeerd. Met Marten de Roon en Hans Hateboer allebei in de basis moest Atalanta tegen de Oekraïeners dinsdagavond op jacht naar eerherstel, maar dat mislukte.

De Italianen speelden overigens niet in het eigen stadion, dat niet voldoet aan de UEFA-regels, maar in het San Siro/Giuseppe Meazza van Internazionale en AC Milan. Daar leek het duel nog goed te beginnen voor de 'thuisploeg'. Na een lichte overtreding op Josip Ilicic ging de bal op de stip, de Bosniër ging zelf achter de bal staan. Zijn pingel werd echter gestopt door de ervaren goalie Andriy Pyatov, waarna Hateboer de rebound snoeihard in het zijnet ramde.

Dat was voor de Nederlandse verdediger al de tweede tegenvaller van de wedstrijd. Hij was in de vierde minuut ook al betrokken geweest bij de eerste kans van de wedstrijd, maar zijn lage voorzet werd toen op het nippertje weggewerkt. Na een klein halfuur bleek drie keer echter scheepsrecht voor Hateboer: de derde kans waarbij hij betrokken was, leverde wél een doelpunt op. Vlak nadat Mario Pasalic de bal namens Atalanta nog tegen de paal had geramd, kopte Duván Zapata uit een voorzet van de Nederlander de 1-0 binnen.

In rouw
Wat zich kort vóór de openingsgoal al aankondigde - omdat Shakhtar langzaam sterker werd - gebeurde uiteindelijk in de 41ste minuut. Júnior Moraes omspeelde Atalanta-keeper Pierluigi Gollini en schoof de gelijkmaker binnen. Ook bij dit doelpunt was er een Nederlandse hoofdrol, aangezien De Roon in de fout ging. Hij dekte te enthousiast door en zat mis, waardoor de dieptebal richting Moraes kon worden gegeven. Op slag van rust knalde Marlos een vrije trap nog tegen de lat, waarmee Atalanta goed wegkwam.

Dat kwam de ploeg na rust ook een paar keer, al waren de grootste kansen na rust voor Zapata. De Colombiaan gleed de bal van dichtbij naast en stuitte even later op de uitkomende Pyatov. Omdat Luis Muriel in blessuretijd eveneens niet tot scoren kwam, leek het bij 1-1 te blijven. Net toen iedereen in San Siro zich had verzoend met een remise, sloeg Shakhtar op de counter toe. In de allerlaatste seconde gaf Dodô de bal mee aan Manor Solomon, die Atalanta met zijn extreem late 1-2 in rouw dompelde.