Hoofdrol voor Dost in spektakelzege Sporting Lissabon

Sporting Lissabon heeft de teleurstelling over de Europa League-uitschakeling in de Primeira Liga weggespoeld. Het ging ten koste van Belenenses, dat de kracht van Bas Dost aan den lijve ondervond (3-4).

Sporting Lissabon kon donderdag niet voorkomen dat Atlético Madrid zich dankzij de 2-0 zege in de heenwedstrijd schaarde bij de laatste vier in de Europa League. De ploeg van Jorge Jesus kwam op eigen veld niet verder dan een 1-0 zege, die tot stand kwam zonder de geschorste Dost.

Tegen Belenenses keerde de Oranje-international terug binnen de lijnen. De spits maakte zijn status van goalgetter waar. Zijn 32ste treffer van het seizoen betekende de gelijkmaker, want in de zevende minuut waren de gastheren dankzij een benutte strafschop van Hassan Yebda op voorsprong gekomen. Dost kwam in de twaalfde minuut met het antwoord. Na een strakke pass van Bruno Fernandes controleerde hij de bal om die vervolgens koel bij de tweede paal in het vijandelijke doel te prikken.

Nog voor rust had Sporting orde op zaken gesteld via Gelson Martins en Marcos Acuña. Maar in de tweede helft dreigde het mis te gaan voor de Leões. Licá en Fredy brachten Belenenses weer naast de gasten. In het laatste kwartier keerden de kansen met opnieuw een hoofdrol voor Dost. De spits moest zich laten behandelen na een elleboogstoot van Yebda, zo werd geconstateerd na het raadplegen van de videoarbiter.

De gevolgen waren groot, want de Algerijnse international kreeg na advies van de videoarbiter voor zijn actie zijn tweede gele kaart van de avond én een strafschop als sanctie. Terwijl Dost wachtte op een signaal van de scheidsrechter om weer binnen de lijnen te komen, ontfermde Bruno Fernandes zich met succes over deze buitenkans. Hij werd daardoor de matchwinner.

FC Porto
Sporting Lissabon heeft door de nipte zege een achterstand van vijf punten op koploper FC Porto, dat eerder op de dag zichzelf op de eerste plaats nestelde door Benfica op eigen veld te verslaan. Die topper in Estádio da Luz werd beslist door een later goal van Héctor Herrera. De Mexicaan werd de matchwinner door in de laatste minuut de ban te breken met een pegel van twintig meter.

Het doelpunt betekende dat FC Porto over Benfica naar de eerste plaats ging. Met nog vier duels te gaan heeft de ploeg van trainer Sergio Conceição een voordelige marge van twee punten op de naaste achtervolger.