Hoofdrol Lloyd bij ongenaakbaar Amerika, Thaise vreugde ondanks verlies

De Verenigde Staten en Zweden hebben zich zonder problemen geschaard bij de ploegen die al na twee duels zeker zijn van de volgende ronde op het WK voor vrouwen.

Verenigde Staten
3 - 0
Chili
Chili

Carli Lloyd heeft al een indrukwekkende palmares als Amerikaans international. Haar bijdrage aan de veroverde wereldtitel in 2015 – drie goals in de eerste zestien minuten van de finale - leverde haar de titel Captain America op. Maar bij de start van de jacht op titelprolongatie in Frankrijk moest ze genoegen nemen met een rol als invaller.

Tegen Thailand kwam ze als verse kracht tot één treffer, tekenend voor haar nog immer brandende ambities. Tegen Chili kreeg Lloyd vanaf de eerste minuut de kans dat als aanvoerder van een Amerikaans B-team nog een keer te onderstrepen en dat deed ze met verve. In de elfde en in de 35ste minuut scoorde Lloyd, die daarmee geschiedenis schreef. Ze werd de eerste speler ooit die in zes opeenvolgende WK-duels scoorde en de oudste speler (36 jaar en elf maanden) met meer dan één goal in één WK-wedstrijd.

Mede dankzij de historische productie van Lloyd had Amerika weinig te duchten van Chili, dat voor rust ook nog een goal van Julie Ertz had moeten incasseren. In de tweede helft hield goalie Christiane Endler mede met de hulp van het aluminium haar doel schoon. In de 81ste minuut zag ze hoe Lloyd een strafschop miste. Ondanks het mislukte Lloyd-sluitstuk was er genoeg reden voor tevredenheid. Met de tweede zege op rij weet Amerika zich verzekerd van een plaats in de achtste finales.

Zweden
Zweden
5 - 1
Thailand
Thailand

Thailand had dinsdag op het WK voor vrouwen de twijfelachtige eer om het slachtoffer te worden van de historisch grote zege van de Verenigde Staten, dat de jacht op de WK-titel onderstreepte met een 13-0 zege. Ook Zweden geldt als een outsider voor de wereldtitel, maar kwam tegen Thailand tot minder imponerende cijfers. In de eerste helft legden Linda Sembrant, Kosovare Asllani en Fridolina Rolfö met hun goals de basis voor de tweede zege. Lina Hurtig en Elin Rubensson deden na rust in productieve zin van zich spreken.

Voor Thailand was er ook reden tot enige vreugde. Bij een 4-0 achterstand tekende Kanjana Sung-Ngoen voor de eretreffer en vreugdetranen bij het team en de staf. In een onderling duel met de VS moeten de Zweden uitmaken wie als groepswinnaar doorgaat.