Hofland baalt van 'arrogant' Fortuna en dubieuze arbitrale beslissingen

Kevin Hofland was zaterdagavond niet te genieten na de wedstrijd van Fortuna Sittard tegen SC Heerenveen. De assistent-trainer van de Limburgers, die de zieke René Eijer als eindverantwoordelijke verving, zag zijn ploeg een 2-0 voorsprong weggeven (2-4) en scheidsrechter Pol van Boekel trok in de slotfase een penalty voor Fortuna in.

'Ik ben boos vanwege twee dingen', begon Hofland tegen FOX Sports. 'Ten eerste door onszelf, door hoe we na rust hebben gespeeld en ook al in een fase daarvoor. Zo'n zes minuten voor rust gingen we met een bepaalde arrogante houding spelen, met de gedachte dat we het wel even zouden uitspelen. We speelden het niet zakelijk. Na rust lieten we niets meer zien. Het is wel vaker bij ons: dan geef je dingen aan en zijn we op de een of andere manier niet scherp.'

Ook de arbitrale beslissingen van Van Boekel konden op weinig begrip van Hofland rekenen. 'Volgens mij was het bij het eerste tegendoelpunt geen corner, maar een achterbal. En toen het 2-4 stond hadden we een zuivere strafschop moeten krijgen. Die wordt weggewuifd door de scheidsrechter. Ik heb geen idee waarom. Ik zag het net terug, volgens mij is het gewoon een strafschop. De arbitrage beslist en de reden hoor je nooit. We hebben net geprobeerd om het te vragen, maar ze lopen gewoon door. Voor mij is het klaar, je wint er toch niet van.'

Middenvelder Mark Diemers stond al achter de bal om de penalty te nemen, toen Van Boekel de beelden ging bekijken. Spits Andrija Novakovich werd gevloerd door Daniel Høegh, die aanvankelijk ook een gele kaart kreeg. Van Boekel bekeek vervolgens de beelden en trok de strafschop en de kaart weer terug. 'Ik weet niet wat er gebeurde. Ik heb de beelden niet gezien, dus ik kan er wel heel stoer om gaan doen dat het een penalty was, maar ik heb geen idee. Van Boekel zei dat hij het geen strafschop vond. Voor mij jammer, want ik had graag gescoord.'

Diemers baalde ook vooral dat Fortuna de voorsprong uit handen gaf na een sterke eerste helft. 'Ongelooflijk. In de eerste veertig minuten speelden we geweldig. Heerenveen leek al dood en begraven. 2-0 voor, op zoek naar de 3-0. En dan komt er een corner en is het 2-1. Dan weet je dat zij er weer in geloven. In de tweede helft waren we te slordig en krijgen we het deksel op de neus. We probeerden nog wel te voetballen, maar we hadden een bepaalde arrogantie in ons spel. We waren te veel aan het breien.'

Olde Riekerink
Heerenveen-trainer Jan Olde Riekerink hield zich niet zo bezig met het penaltymoment in de slotfase. 'Ik heb de scheidsrechter bedankt voor de leiding, zoals ik dat iedere wedstrijd doe. Ik heb geen beelden teruggezien van de situatie. Als de scheidsrechter beslist dat het geen penalty is, ga ik ervan uit dat er goed naar gekeken is.'

De oefenmeester schrok wel van wat zijn ploeg vooral verdedigend liet zien in de eerste helft tegen Fortuna. 'We begonnen heel slecht aan de wedstrijd. Aan Fortuna zag je echt dat ze wilden winnen. Daarin haakten wij af, vooral achterin. Dat heb ik in de rust ook gezegd. Ik had het gevoel dat we terug aan het komen waren, maar het ging nog niet goed. We gaan met de groep de beelden bespreken.'