Hoe zit het met de verdeling van Europese tickets?

Reacties

Feyenoord en AZ strijden op 22 april om de eindzege in het KNVB-bekertoernooi. Vanzelfsprekend heeft deze finale grote gevolgen voor de verdeling van Europese tickets. We schetsen een aantal scenario's.

Hoe zit het met de verdeling van Europese tickets?

1. AZ wordt tweede en wint de beker
Als AZ er nog in slaagt om Ajax te passeren, mag het deelnemen aan de tweede voorronde van de Champions League. Bij een mogelijke bekerwinst van AZ schuift dat ticket (derde voorronde Europa League, van de in totaal vier voorrondes) niet door naar verliezend finalist Feyenoord, maar naar de nummer drie van de competitie. De nummer vier van de competitie neemt het ticket voor de tweede voorronde van de Europa League dan over van de nummer drie. Als Feyenoord niet derde of vierde wordt, moet de ploeg van Giovanni van Bronckhorst de play-offs winnen om Europees voetbal te bereiken.

2. Feyenoord wint de beker en AZ wordt derde
In dit geval neemt Feyenoord deel aan de derde voorronde van de Europa League en stroomt AZ in de tweede voorronde in. Aan de play-offs hoeft Feyenoord niet deel te nemen, waardoor ook de nummer acht van de Eredivisie aanschuift bij het toetje.

3. AZ wint de beker en wordt derde, Feyenoord wordt vierde
In dit scenario hoeven de Rotterdammers niet deel te nemen aan de play-offs: ze nemen het competitieticket over van AZ. Feyenoord stroomt in dan in de tweede voorronde.

4. AZ wint de beker en wordt derde, Feyenoord eindigt als vijfde of lager
Feyenoord is in dit geval wél veroordeeld tot de play-offs, die dan zullen gaan tussen de nummer vijf, zes, zeven en acht in de Eredivisie.

Voor de duidelijkheid nog even de instroommomenten van de Nederlandse clubs. Alle deelnemers beginnen al in de zomer aan hun Europese campagne. In het cursief staat de eerste speeldatum weergegeven.

Landskampioen: derde voorronde Champions League (kampioenenroute) 7/8 augustus
Nummer twee: tweede voorronde Champions League (competitieroute) 24/25 juli
Bekerwinnaar: derde voorronde Europa League 9 augustus
Nummer drie: tweede voorronde Europa League 26 juli
Winnaar play-offs: tweede voorronde Europa League 26 juli

Samenvatting Feyenoord - Willem II
Samenvatting AZ - FC Twente
Van der Heijden: 'Als landskampioen verplicht de competitie goed af te sluiten'
Til kijkt uit naar atmosfeer in De Kuip
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.