Hoe Van Gaal Rivaldo bestrafte na winst Ballon d'Or en overal naast greep

Reacties

Louis van Gaal won in zijn eerste periode als Barcelona-coach twee keer de Primera División, één Copa del Rey en een keer de Europese Super Cup (1997). In 2000 haalde Barça ook de halve finale van de Champions League, maar daarin was Valencia te sterk over twee wedstrijden. Van Gaal heeft op de Spaanse televisie uitgelegd hoe dat kwam.

Hoe Van Gaal Rivaldo bestrafte na winst Ballon d'Or en overal naast greep
© Pro Shots

In het seizoen 1999/00 greep het Barcelona van Van Gaal overal naast. Valencia was te sterk in de Supercopa, in het toernooi om de Copa del Rey vormde de halve finale het eindstation en Deportivo La Coruña ging er met de landstitel vandoor. Winst van de Champions League had het seizoen daardoor nog kleur kunnen geven, maar het was wederom Valencia dat over twee wedstrijden de sterkste ploeg was. Na de 4-1 nederlaag in Valencia was een 2-1 zege in Camp Nou niet voldoende.

Die dompers waren niet in de laatste plaats te wijten aan de bekoelde relatie tussen Van Gaal en sterspeler Rivaldo, zo stelt de Nederlandse coach op de Spaanse televisiezender TV3. Het begon volgens Van Gaal toen Rivaldo in 1999 werd verkozen tot beste speler ter wereld. Van Gaal: 'Ik zette Rivaldo altijd op links. Dat deed hij heel goed. Het team paste zich aan Rivaldo aan. De dag nadat hij de Ballon d'Or won kwam hij naar mij toe. Hij vond dat ik met het team moest gaan praten. Ik dacht eigenlijk om hen te bedanken, maar dat was het niet. "Ik speel niet langer meer op links, ik speel voortaan op tien", zei hij.'

Van Gaal pikte dat niet: 'Ik vertelde hem dat hij niet meer in het eerste elftal zou spelen en dat hij verkozen was tot de beste ter wereld dankzij zijn teamgenoten en omdat hij op elf stond. Ik zei hem dat hij zijn teamgenoten moest gaan bedanken voor zijn verkiezing.' En zo geschiedde: Barcelona speelde zonder Rivaldo tegen Rayo Vallecano in de competitie (1-1) en ook tegen Real Sociedad (3-1 zege) speelde de Braziliaan niet. 

Uiteindelijk mocht Rivaldo na de winterstop toch weer meespelen, mede omdat andere spelers dat aan Van Gaal vroegen. 'Hij was belangrijk voor ons en ik gaf er aan toe. Hoewel de Spaanse media me neerzetten als arrogant luister ik dus echt wel naar anderen: de spelers, de mensen van de club, de president. Het was echter te laat', aldus Van Gaal, die de beste speler ter wereld nauwelijks meer zag uitblinken in die tweede seizoenshelft. 'Daarom verloren we ook die halve finale van Valencia (4-1). Dat was de grootste teleurstelling uit die tijd', aldus Van Gaal, die na dat seizoen samen met voorzitter Josep Lluís Núñez vertrok bij Barça.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.