Hoe Pepijn Lijnders Liverpool de laatste stap naar prijzen helpt te zetten

Reacties

Pepijn Lijnders keerde vorig jaar na een mislukt avontuur als hoofdtrainer van NEC terug bij Liverpool. Daar moet hij als rechterhand van Jürgen Klopp Liverpool helpen de laatste stap in hun ontwikkeling te zetten: prijzen pakken.

Hoe Pepijn Lijnders Liverpool de laatste stap naar prijzen helpt te zetten

Ineens stond hij daar, een dag voor de Champions League-finale tegen Real Madrid. Pepijn Lijnders voegde zich in het Intercontinental hotel in Kiev weer tussen de staf en spelers van Liverpool, de club die hij in januari had verlaten om voor het eerst op eigen benen te staan bij NEC. Het werd een kortstondig avontuur in Nijmegen. Het lukte NEC niet om te promoveren naar de Eredivisie en werd uitgeschakeld door FC Emmen in de play-offs. Lijnders vertrok.

Een week later voelde hij zich meteen weer onderdeel van het team van The Reds. 'Ik kende de ideeën van Jürgen. Het voelde goed om die avond bij te technische staf en de spelers te zijn. Ik wist vanaf dat moment dat ik weer terug zou keren', erkent Lijnders tegenover Goal.

De terugkeer van Lijnders werd aangemoedigd door Klopp en Mike Gordon, mede-eigenaar van Liverpool. Want hoewel hij bij NEC nooit de harten van de fans kon veroveren, kan zijn reputatie op Anfield niet beter. De Nederlander wordt daar gezien als een voortreffelijke trainer die op een haast obsessieve manier bezig is het met het trainersvak.

Jürgen en ik spraken veel met elkaar voordat ik terugkeerde en we waren het erover eens dat we het spel op het middenveld moesten verbeteren.

Georganiseerde chaos
Omdat Zeljko Buvac Liverpool had verlaten als assistent-trainer keerde Lijnders terug in een grotere rol dan die hij in januari had achtergelaten. Lijnders werd in de zomer van 2018 samen met Peter Krawietz de nieuwe rechterhand van Klopp en moest een cruciale rol gaan spelen in de volgende stap van Liverpools tactische evolutie. 'Georganiseerde chaos', zo wordt de filosofie van Klopp omschreven bij Liverpool. Maar de chaos werd voorheen niet altijd gematcht met organisatie. Zo scoorde Liverpool 47 keer in vijftien Champions League-duels afgelopen seizoen en scoorde de voorhoede 91 keer in alle competities, maar de ploeg eindigde zonder prijzen op een vierde de plek in de Premier League.

'Jürgen was zeer helder in de stappen die we moesten zetten. Jürgen en ik spraken veel met elkaar voordat ik terugkeerde en we waren het erover eens dat we het spel op het middenveld moesten verbeteren. Belangrijk was dat we makkelijker de vrije man op het middenveld moesten vinden.'

Fabinho
De oplossing daarvoor lag niet enkel op het trainingsveld, maar ook op de transfermarkt. Minder dan 48 uur na de verloren Champions League-finale werd Fabinho losgeweekt bij AS Monaco. Het duurde even voordat het gewenste spel gespeeld kon worden. Fabinho moest wennen, iets waar Lijnders ook een belangrijke rol bij speelde. De Nederlander spreekt vloeiend Portugees en zorgde ervoor dat de Braziliaanse middenvelder zijn geduld bewaarde.

'Het heeft tijd nodig om je aan te passen aan de intensiteit van ons spel, het team en de competitie. In sommige posities is dat makkelijker dan in andere. Nu is hij cruciaal in de georganiseerde chaos die we willen. Met Fabinho in het midden blijft de bal continu in beweging. Zijn timing, zijn overzicht en zijn kalmte: dat geeft een andere dimensie aan ons spel op het middenveld', aldus Lijnders.

Wijnaldum
Ook Georginio Wijnaldum is volgens Lijnders cruciaal voor het spel dat Liverpool wil spelen. Zijn ontwikkeling is volgens de Nederlander indrukwekkend. 'Gini en Bobby (Firmino, red.) vertegenwoordigen ons spel op de best mogelijke manier. We willen spelers die overal hun verantwoordelijkheid nemen. Gini kan zich laten terugzakken naar de verdediging, de bal opeisen, de bal inpassen en vervolgens doorlopen naar de aanvallende linies of zelfs daaroverheen. Als hij in scoringspositie komt, kan hij koppen én scoren.'

'Het mooiste aan ons project vind ik dat je niet alleen spelers van wereldklasse haalt en gebruikt, maar ook spelers die hongerig zijn om bij te leren. Mohamed Salah is daar een goed voorbeeld van. Hij is altijd op zoek naar de volgende stap en een hoger niveau. Het verschil tussen een goede speler en een topspeler is dat topspelers problemen kunnen oplossen voordat het problemen zijn. Mo doet dat.'

De ontwikkelingen bij Liverpool hebben ertoe geleid dat de ploeg dit seizoen volop meestrijdt om de titel in de Premier League en dat er volgende week ook weer de eerste van twee Champions League-krakers tegen Bayern München op het programma staan in de achtste finales van het miljardenbal. 'Dat zijn de wedstrijden die ervoor zorgen dat het team honger krijgt naar het maken van de laatste stap. Met alles wat we tot zover hebben gedaan gaat het erom dat we nu die laatste stap ook écht maken.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.