Hoe komt het megabedrag dat Ajax sowieso verdient in de CL tot stand?

Reacties

Ajax is zonder ook maar een minuut Europees voetbal al zeker van een mooi bedrag dat vanuit de UEFA wordt overgemaakt. De Champions League-campagne van de Amsterdammers begint woensdagavond en is voor de bal rolt al uiterst lucratief.

Hoe komt het megabedrag dat Ajax sowieso verdient in de CL tot stand?
© Pro Shots
Sporting Lissabon
Sporting Lissabon
1 - 5
Ajax
Ajax

De hoofdmoot van de Ajax-verdiensten is al vastgelegd door de UEFA. De startpremie, coëfficiëntenbonus en premies bij eventueel succes in het elitetoernooi zijn al naar buiten gebracht en zullen ongetwijfeld voor een grote glimlach zorgen in Amsterdam. De startpremie bedraagt 15,64 miljoen euro en via de coëfficiëntenlijst krijgt Ajax liefst 20,466 miljoen euro.

Dat laatste vereist enige uitleg. De UEFA stelde een tienjarige coëfficientenranglijst samen, met daarop prestaties van clubs in Europa, inclusief bonuspunten voor ooit gewonnen prijzen. Hoe hoger een club op de lijst, hoe meer 'aandelen' die club krijgt van een heel grote pot met geld. Het totaalbedrag dat hiermee gemoeid is: 600 miljoen euro.

Dit bedrag wordt dus verdeeld in 'aandelen'. Het idee achter de verdeling is dat het team met de laagste ranking één aandeel krijgt, het beste team krijgt in de Champions League 32 aandelen. In het elitetoernooi is elk aandeel 1.137 miljoen euro waard, waarmee gerekend kan worden.

Ajax staat dit seizoen op de vijftiende plaats van de ranking, wat omgerekend goed is voor achttien aandelen. Achttien keer 1.137 miljoen is dus ruim twintig miljoen voor Ajax. De Amsterdammers staan overigens op de algehele UEFA-coëfficiëntenlijst wat lager, maar Ajax stijgt automatisch. Dit omdat hogergeplaatste clubs als Arsenal, AS Roma en Tottenham Hotspur niet meedoen aan de Champions League en dus niet meedelen in de 600 miljoen.

Recettes en market pool

Tot zover de bedragen die vaststaan. Naast de premies behoren de recettes en geld uit de market pool ook tot de Europese verdiensten van Ajax. Deze bedragen staan niet vast en zijn ook afhankelijk van enkele factoren.

Voor de recettes kreeg Ajax in ieder geval goed nieuws vanuit de overheid: tijdens de drie thuiswedstrijden in de groepsfase mag de Johan Cruijff Arena volledig gevuld worden. Dit levert Ajax ten opzichte van de huidige situatie ruim vijf ton per thuiswedstrijd op.

Recente omzetcijfers van een vol stadion zijn er vanwege de coronacrisis niet, maar gekeken naar de eerdere jaarverslagen van Ajax is te stellen dat de club minimaal twee miljoen euro aan recettes overhoudt per Champions League-wedstrijd.

Het bedrag uit de market pool laat zich nog moeilijker vangen, omdat de cyclus van de tv-rechten vorig seizoen afliep. Om de drie jaar verkoopt de UEFA de rechten, waarna de Europees spelende clubs het geld dat de nationale televisiezenders hebben betaald, verdelen. In de vorige cyclus (2018-2021) lag het bedrag in de Champions League ontzettend laag, rond de twee miljoen euro.

Het goede nieuws voor Ajax is dat er voor de net begonnen cyclus een veelvoud is betaald voor de tv-rechten in Nederland. Dit wil echter niet automatisch zeggen dat de uitkering uit de market pool voor Ajax ook drie à vier keer zo hoog wordt. De tijden van tien miljoen uit de tv-rechten liggen voorlopig achter ons, een schatting van drie miljoen euro voor Ajax is realistischer.

Startpremie 15,64 miljoen
Coëfficiëntenpremie 20,466 miljoen
Recettes 6 miljoen
Market pool 3 miljoen
Totaal 45,106 miljoen
Premies ---
Per gewonnen duel (groepsfase) 2,8 miljoen
Per gelijkspel (groepsfase) 0,93 miljoen
Overleven groepsfase 9,6 miljoen
Kwartfinale 10,6 miljoen
Halve finale 12,5 miljoen
Finale 15,5 miljoen
Eindzege 4,5 miljoen
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.