Hoe gaat de Super League er precies uitzien?

Reacties

Na decennia van speculaties en geruchten over een gesloten competitie is het anno 2021 zover: de European Super League (ESL) ziet het levenslicht. Hoe gaat het nieuwe toernooi, dat als het aan de oprichters ligt zo snel mogelijk van start gaat, er precies uitzien?

Hoe gaat de Super League er precies uitzien?
© Pro Shots

Er zullen twintig deelnemers zijn: de vijftien oprichters (de twaalf 'Founding Fathers' worden met drie clubs aangevuld) en vijf clubs die zich kunnen kwalificeren. De resultaten in het voorgaande seizoen zullen hierbij de doorslag geven. Verder wordt dit punt niet gespecificeerd.

• De duels worden midweeks gehouden, zoals nu met de Champions League- en Europa League-wedstrijden. Zo wordt de traditionele, nationale voetbalkalender in ere gehouden, meldt de ESL. De ESL-clubs kunnen zo actief blijven in hun nationale competities, als de UEFA dat toestaat uiteraard.

De ESL moet jaarlijks in augustus van start gaan. De eindstrijd heeft plaats in mei op neutraal terrein.

• Er komen twee groepen van elk tien clubs, die een hele competitie afwerken: thuis- en uitduels. De topdrie kwalificeert zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De ploegen die als vierde en vijfde finishen spelen een play-off (over twee duels) met als inzet de resterende tickets.

De ESL-clubs zetten ook een vrouwencompetitie op, zodat het vrouwenvoetbal verder wordt ontwikkeld.

• Vanaf de kwartfinales wordt het klassieke knock-outsysteem gehanteerd, over twee wedstrijden, bekend uit de eindfase van de Champions League en Europa League.

Opvallend is verder hoe weinig er bekend is over het precieze format, zeker omdat de ESL-clubs zo snel mogelijk de competitie willen opzetten. Het woord 'degradatie' valt in elk geval niet, zodat het duidelijk is dat we te maken hebben met een gesloten competitie. De vijf deelnemers op basis van de kwalificatie zorgen wel voor verversing van een deel van het deelnemersveld.
{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.