Historische WK-finale lonkt voor België

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. De climax van de 21ste mondiale eindronde is in zicht. Dinsdag strijden Frankrijk en België in Sint-Petersburg om het eerste finaleticket.

Historische WK-finale lonkt voor België

Wedstrijden dinsdag 10 juli:
20.00 uur: Frankrijk - België (Sint-Petersburg)
Halve finale
Scheidsrechter: Andrés Cunha (Uruguay)

Frankrijk - België

Vijf keer eerder kwalificeerde Frankrijk zich voor de halve eindstrijd. In 1958, 1982 en 1986 was dit ook het eindstation. Les Bleus bereikten in 1998 en 2006 de finale. Twintig jaar geleden pakte Frankrijk de wereldtitel ten koste van Brazilië, in 2006 werd de eindstrijd verloren van Italië.
België schaarde zich slechts eenmaal eerder onder de laatste vier. In 1986 bogen De Rode Duivels het hoofd in de halve finale voor Argentinië, met een Diego Maradona in topvorm.
• Raphaël Varane kan de negende speler worden die in één jaar de Champions League en het WK wint én in beide finales in actie komt. Roberto Carlos was in 2002 de laatste speler die dit presteerde.
Frankrijk en België treffen elkaar alweer voor de 74ste keer. Nooit waren de belangen zo groot. In WK-verband wordt dit de derde ontmoeting. Zowel in de eerste ronde van het WK 1938 als in de troostfinale van het WK 1986 gingen de Belgen onderuit.

Primeur lonkt voor België in WK-clash tegen Frankrijk

• België heeft wel een positieve balans met dertig zeges en 24 nederlagen. In de jaren zestig zegevierden De Rode Duivels zelfs vijf keer op rij tegen Les Bleus.
• Als enige van de halvefinalisten zette België al zijn vijf wedstrijden in winst om. Met veertien goals is de ploeg van Roberto Martínez ook de meest productieve ploeg.
• In zijn laatste zes knock-outduels op eindtoernooien was Antoine Griezmann goed voor liefst zeven doelpunten. De smaakmaker van Atlético Madrid kroonde zich tot topscorer van het EK 2016.
België rekent op de klasse van Romelu Lukaku en Eden Hazard. Lukaku leverde in zijn laatste dertien interlands een rechtstreekse bijdrage aan liefst twintig goals door zeventien keer zelf te scoren en drie keer de assist te leveren. Hazard liet in zijn laatste veertien duels in de nationale ploeg acht doelpunten en zes assists aantekenen.
De Rode Duivels moeten het stellen zonder de geschorste Thomas Meunier, die zowel tegen Panama als tegen Brazilië een gele kaart incasseerde. Overigens beginnen alle andere spelers met een schone lei deze ronde.

De laatste vijf ontmoetingen:

Datum Wedstrijd Eindstand Competitie
18-05-2002 Frankrijk - België 1-2 Vriendschappelijk
18-02-2004 België - Frankrijk 0-2 Vriendschappelijk
15-11-2011 Frankrijk - België 0-0 Vriendschappelijk
14-08-2013 België - Frankrijk 0-0 Vriendschappelijk
07-06-2015 Frankrijk - België 3-4 Vriendschappelijk

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Zonder Kanté zou Frankrijk de finale nooit kunnen halen'

WAT GEBEURT ER VANDAAG NOG MEER IN RUSLAND?

• Kroatië en Engeland werken hun afsluitende training af richting de halve finale van woensdag. De bondscoaches Zlatko Dalic en Gareth Southgate beleggen ook een persconferentie.
• Misschien is het niet dinsdag al, maar in elk geval gaat het deze week gebeuren: een overleg tussen de emir van Qatar en de FIFA over een WK met 48 landen in 2022. Lees hier meer over de kwestie.

Getal van de dag

2
Het aantal verliespunten van België in de hele WK-campagne, dus inclusief de kwalificatie. Alleen Griekenland sleepte een gelijkspel (1-1) uit het vuur, in maart 2017.

Vandaag in het WK-verleden

Op 10 juli 1994 leed Duitsland een van zijn meest pijnlijke nederlagen in zijn WK-historie. Die Mannschaft liet zich als titelverdediger in de kwartfinale verschalken door Bulgarije, dat tot dat toernooi in de Verenigde Staten nimmer indruk had gemaakt op het hoogste podium.

De Bulgaren triomfeerden in New York met 1-2, nadat Duitsland nog aan de leiding was gekomen door een benutte strafschop van Lothar Matthäus. Goals van Hristo Stoichkov (vrije trap) en Yordan Letchkov (snoekduik) deden de wereldkampioen echter de das om. Bulgarije zou in de halve finale verliezen van Italië, Duitsland zou zich in 1996 revancheren met de EK-winst en ondervond in 2018 dat een nog zwakkere titelverdediging dan in 1994 wel degelijk mogelijk was.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.