'Historische avond’ Cambuur: raad akkoord met stadion

Reacties

SC Cambuur krijgt definitief een nieuw stadion. De gemeenteraad van Leeuwarden, die het laatste woord had in het besluitproces, ging maandagavond unaniem akkoord met een voorstel van college van burgemeester en wethouders voor een nieuwe arena voor de Jupiler League-club.

'Historische avond’ Cambuur: raad akkoord met stadion

Voorafgaand aan de raadsvergadering was in de wandelgangen al duidelijk dat een meerderheid van de fracties voor het plan zou stemmen. Onduidelijk was nog de financieringsconstructie. De door de club gewenste variant waarin ze eigenaar wordt en niet huurder, werd door een meerderheid gesteund.

‘Het is een historische avond’, aldus Ard de Graaf, algemeen directeur van Cambuur. ‘Het plan lag er al, maar door het akkoord van de raad kunnen we nu in gezamenlijkheid verder met de uitwerking ervan. Het stadion staat er niet van vandaag op morgen, maar dit is wel iets om op te proosten. Prachtig, voor heel Leeuwarden en omstreken.’

Enkele weken geleden meldde VI al dat de plannen rondom een nieuw stadion eindelijk rond waren, waarna club, projectontwikkelaar en college een week later de details bekend maakten. Cambuur zal vanaf 2020 het nieuwe stadion kunnen betrekken. Er is plaats voor 15.000 toeschouwers en de intentie is om niet op kunstgras te gaan spelen, maar op een hybride grasmat (mix van natuur- en kunstgras).

Nieuwbouw van het stadion gaat 28 miljoen euro kosten. Berekend is dat zo’n 4,5 miljoen daarvan voor rekening van de gemeente komt. 'Maar het is geen staatssteun, het is Brusselproof’, zegt De Graaf. Reden daarvoor is dat het bedrag voortkomt uit bijvoorbeeld de waarde van huidig stadion en gebied dat Cambuur verderop in de stad verlaat. Het geld wordt bovendien gestoken in ‘maatschappelijke ontwikkeling’, aangezien de stadionbouw deel uitmaakt van een grotere gebiedsontwikkeling.

Het stadion krijgt namelijk een plek op het WTC-complex, dat de komende jaren grondig zal worden verbouwd. Zo komen er onder meer twee supermarkten, een bouwmarkt, een bioscoop en een vrijetijdsboulevard. Ook is er ruimte voor instellingen op het gebied van zorg en onderwijs en wordt de infrastructuur verbeterd. (Gerard Bos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.