Historisch besluit UEFA: uitdoelpuntenregel na 56 jaar geschrapt

Reacties

De regel dat uitdoelpunten dubbel tellen in de knock-outfase van Europese toernooien, is door de UEFA na 56 jaar geschrapt. Vanaf komend seizoen zal er bij een gelijke stand over twee wedstrijden altijd een verlenging komen en, indien noodzakelijk, strafschoppen.

Historisch besluit UEFA: uitdoelpuntenregel na 56 jaar geschrapt
© Pro Shots

Eind mei meldde de Engelse krant The Times al dat de UEFA een meerderheid had gevonden om de regel, die sinds jaar en dag gebruikt werd in de Europese toernooien, te schrappen. Nu heeft de Europese voetbalbond dat dus ook bevestigd. Ook bij het bepalen van onderling resultaat in de groepsfase geven gemaakte uitdoelpunten niet meer de doorslag.

De UEFA signaleert dat het verschil tussen uit- en thuiswedstrijden sinds medio jaren zeventig steeds verder is afgenomen. Volgens de Europese voetbalbond spelen betere velden, de verbeterde infrastructuur in stadions, een grotere veiligheid, meer zorg voor de arbitrage, betere reisomstandigheden, een vollere kalender en de andere competitieformats daarin allemaal een rol.

'De uitdoelpuntenregel is een intrinsiek onderdeel van de UEFA-competities geweest sinds de introductie in 1965', zegt president Aleksander Ceferin. 'Het opheffen ervan is tijdens de laatste jaren echter vaak besproken tijdens diverse UEFA-meetings. Veel coaches, fans en andere betrokkenen vroegen zich af of de regel wel eerlijk was en spraken de voorkeur uit om die af te schaffen.'

Volgens Ceferin werkte de regel inmiddels averechts en zorgde die ervoor dat thuisspelende teams vooral in de heenduels niet durfden aan te vallen, omdat ze bang waren dat een tegengoal de tegenstander een cruciaal voordeel zou geven. 'Ook was er kritiek dat, vooral in de verlenging, het oneerlijk was dat de thuisploeg twee keer moest scoren als de uitploeg had gescoord.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer UEFA Champions League
Meer over UEFA Champions League
Meer UEFA Europa League
Meer over UEFA Europa League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.