Hiddink bondscoach van Zuid-Korea

Guus Hiddink gaat in Korea aan de slag als bondscoach. De 54-jarige trainer zal de nationale ploeg van Zuid-Korea tot en met het wereldkampioenschap in 2002 begeleiden. Het WK wordt in Japan en Zuid-Korea gehouden. Hiddink heeft de vrijheid gekregen om zijn technische staf in te vullen.

Hiddink, die in Seoul de laatste details van het contract invulde, zei bij aankomst in de Koreaanse hoofdstad: 'Ik ben overtuigd van de versterken van het Koreaanse voetbal. Dit is mijn eerste bezoek aan Korea, maar ik denk dat ik echt van dit land ga houden.' De Achterhoeker liet daarbij weten dat het Koreaanse voetbal geleidelijk uit het dal zal klimmen, maar dat hij de situatie eerst beter wil bekijken voordat hij zich daarover verder uitlaat.

'Korea bezit fysieke en mentale kracht. Ik wil echter werken aan een betere tactische uitvoering', zei de trainer. 'Een team moet een goed lopende machine zijn. Individueel sterk, technisch goed geschoold en een gedisciplineerde speelwijze. Heb je dat allemaal niet, dan lig je eruit. Zuid-Korea zal straks wedstrijden moeten controleren, maar ook in staat moeten zijn gedurende een wedstrijd de tactiek aan te passen.'

Waarom de keuze voor Zuid-Korea? Hiddink zei verrast te zijn door de professionele en serieuze houding van de Koreaanse bond. 'Daarnaast is het een grote eer met het gastland op een WK uit te komen.' De bond zelf was op zoek naar een internationaal gelouterde trainer, want er moet straks in 2002 zeker zo goed gepresteerd worden als mede-organisator Japan. Die opdracht is volgens Hiddink te volbrengen. 'Het Koreaanse voetbal is niet minder dan het Japanse.'

De voormalige coach van PSV, Real Madrid en het Nederlands elftal zal zijn nieuwe ploeg woensdag in actie zien. Het nationale team van Zuid-Korea neemt het op tegen medeorganisator Japan. Zijn debuut als bondscoach maakt Hiddink eind januari tijdens een landentoernooi in Hong Kong.

Hiddink zal in Korea Bram Braam tegenkomen. De Nederlandse trainer tekende eerder deze week een contract met de Koreaanse voetbalbond. Braam is twee jaar verantwoordelijk voor het team onder de zestien jaar.

Bekijk hier al onze video's