Het wil maar niet lukken met Lewandowski op een eindtoernooi

Reacties

Robert Lewandowski staat ook na maandag nog altijd maar op twee goals op een eindtoernooi. De 32-jarige spits van Bayern München reeg dit seizoen bij zijn club de goals aaneen, maar kwam er in het eerste EK-duel van Polen totaal niet aan te pas. En dat zorgde voor frustraties.

Het wil maar niet lukken met Lewandowski op een eindtoernooi
© Pro Shots
Polen
Polen
1 - 2
Slowakije
Slowakije

De absolute goalgetter kwam tegen Slowakije totaal niet in het stuk voor. Voor rust moest hij het doen met een schotje uit een veel te moeilijke hoek en ook na rust vonden zijn ploeggenoten hem nauwelijks. Uiteindelijk stapte Lewandowski ook nog als verliezer van het veld. Na een tweede gele kaart voor Grzegorz Krychowiak sloeg Slowakije door een goal van Milan Skriniar nog toe: 1-2.

In een poule met Spanje en Zweden weet Lewandowski dat er geen slechtere start mogelijk is. En uiteraard was de aanvalsleider gefrustreerd over zijn bijrol. 'Natuurlijk had ik graag meer ballen of kansen gehad. Maar goed, de situatie is zoals-ie is. Ik moet me dan maar aanpassen. Dit is het EK, je krijgt hier simpelweg niet heel veel kansen. Dat besef ik terdege.'

Zaterdag wacht Polen nu de loodzware opgave een resultaat neer te zetten tegen Spanje. Wanhopen doet Lewandowski nog niet. 'Natuurlijk is dat een zware wedstrijd. Maar als we een goede dag hebben, dan is niets onmogelijk. Laten we hopen dat het lukt.'

De goede bedoelingen ten spijt, op eindtoernooien wil het nog niet echt lukken met Lewandowski. Voor iemand die het afgelopen seizoen liefst 48 treffers liet noteren in 40 optredens voor Bayern zal een blik op zijn cijfers op eindtoernooien geen glimlach op het gelaat toveren. De honderdtwintigvoudig international liet maar 2 van zijn 66 interlandgoals op een EK aantekenen. Op het WK van 2018 scoorde hij ook niet.

Lewandowski begon op het EK van 2012 nog goed. Hij sloeg gelijk toe tegen Griekenland (1-1). Tegen Rusland (1-1) en Tsjechië (0-1 verlies) lukte dat niet, waarna Polen uitgeschakeld was. Vier jaar later scoorde Lewandowski in de groepsfase tegen Noord-Ierland, Duitsland en Oekraïne niet, maar werd de poulefase wel succesvol afgesloten. Na strafschoppen werd vervolgens Zwitserland uitgeschakeld, waarna de Poolse spits zijn tweede en laatste goal op een eindtoernooi maakte. Hij scoorde tegen Portugal, in de kwartfinale die uiteindelijk verloren ging na strafschoppen.

Omdat hij op het WK van 2018 niet scoorde tegen Senegal (1-2 verlies), Colombia (0-3 verlies) en Japan (1-0 zege) leek het duel met Slowakije een ideale gelegenheid om het schril tegen zijn clubcijfers afstekende aantal goals op te poetsen. Menigeen had de Poolse aanvoerder opgenomen in zijn EK-pooltje, maar wederom lukte het niet. En daarom moet Lewandowski nu echt opstaan. Goals zijn gevraagd in zijn dertiende duel op een WK of EK. Uitgerekend tegen Spanje.

Spanje
Spanje
1 - 1
Polen
Polen
Europees Kampioenschap

Stand Groep E Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Zweden
3
2
1
0
4-2
+2
7
2
Spanje
3
1
2
0
6-1
+5
5
3
Slowakije
3
1
0
2
2-7
-5
3
4
Polen
3
0
1
2
4-6
-2
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Polen
Meer over Polen
Meer R. Lewandowski
Meer over R. Lewandowski
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.