'Het was 45 graden en er stonden palmbomen in zijn woonkamer'

Reacties

Leon Smeets (67) blikt in gesprek met VI terug op zijn jaren als taalleraar bij Ajax, PSV en Willem II. Van Alex tot Zlatan Ibrahimovic, allerlei topspelers kregen les van Smeets. Ook aan de Braziliaanse belofte Leandro do Bomfim heeft de docent mooie herinneringen.

'Het was 45 graden en er stonden palmbomen in zijn woonkamer'
© Pro Shots

In 2002 streek het veronderstelde wonderkind neer in Eindhoven. In Nederland kwijnde het talent weg. 'Op advies van Guus Hiddink ben ik met hem een dagje op pad gegaan. Hij woonde op zichzelf in Eindhoven. Ik kwam bij hem binnen en ging kapot van de hitte. Leandro had zijn verwarming op 45 graden staan. Er stonden palmbomen in zijn woonkamer en hij liep rond in een Hawaiibroekje.'

'Ik wist niet wat me overkwam', gaat Smeets verder. 'Hup, die jas en die trui uit. We dronken een kop koffie, daarna nam ik hem mee in de auto. Leandro was hartstikke vrolijk. Hij praatte een beetje Nederlands met me. "Gaat goed. En met u, professor? Wat wij doen vandaag?"

Smeets had een mooie dag in petto voor de Braziliaan. 'Vandaag gaan wij naar de ápen kijken, antwoordde ik. Ik ben met hem naar safaripark Beekse Bergen gegaan. Was zo leuk. Daarna zijn we samen nog een hapje gaan eten. Leandro was helemaal gelukkig. Maar weet je wat het is: dan komt zo’n jongen ’s avonds thuis en begint de ellende opnieuw. Zat hij tot vier uur 's nachts Braziliaanse tv te kijken en was hij om tien uur niet op de training.'

Smeets zag hoe Leandro do Bomfim stikte van de heimwee. 'Hij wilde wel, maar het lukte niet. Zonde. Het is dat mijn vrouw en ik allebei nog zulke volle werkweken hadden, want anders had ik hem destijds in huis genomen. Het was zo'n goed jong.' Leandro do Bomfim zou uiteindelijk nooit zijn grote belofte waarmaken in Brabant. Er volgde een zwerftocht langs clubs in Portugal en Brazilië. In 2016 zette hij een punt achter zijn loopbaan bij Al-Wahda in Saoedi-Arabië.

Lees in Balverliefd het hele verhaal over Leon Smeets met mooie anekdotes over Ibrahimovic, Bobby Robson en Hatem Trabelsi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.