Het tragische lot van de oudste profclub ter wereld

Reacties

De oudste profclub in het voetbal is volgend seizoen geen profclub meer. Zaterdag viel het doek voor Notts County, dat degradeerde uit de League Two.

Het tragische lot van de oudste profclub ter wereld

Notts County kwakkelde de laatste seizoenen al langer op het vierde niveau van Engeland, dit seizoen ging echter alles mis. Tijdens de laatste speelronde werd er met 3-1 verloren van Swindon Town en was de degradatie een feit voor de club die werd opgericht in 1862. Dat was nog voor de oprichting van de Engelse voetbalbond.

26 jaar na de oprichting van Notts County vormde de club samen met elf andere teams de eerste competitie in het voetbal. Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke, West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers waren de eerste clubs die in competitieverband tegen elkaar speelden. Notts County eindigde in dat eerste seizoen als nummer elf. 

Hoe Notts County Juventus aan zijn clubkleuren hielp

Rond 1900 was de materiaalman van Juventus wel klaar met de vervagende roze shirts van de club. Op dat moment speelde de Engelsman John Savage voor de formatie uit Turijn en hem werd gevraagd om eens verhaal te halen in zijn thuisland voor een betere optie op het gebied van shirts.

Savage vroeg het op zijn beurt aan een vriend, die groot fan van Notts County was. Het zwart-wit gestreepte tenue werd opgestuurd naar Italië en daar werden de nieuwe clubkleuren omarmd.

Juventus is nooit vergeten waar het vandaan kwam en in 2011 werd Notts County, in die periode al afgezakt richting het derde niveau, uitgenodigd om de openingswedstrijd in het nieuwe Allianz Stadium te spelen. Lee Hughes, die zich vooral had geprofileerd als goaltjesdief in de lagere divisies van Engeland, werd de eerste speler die scoorde in het nieuwe stadion van De Oude Dame. Juventus, met sterspelers als Alessandro Del Piero, Andrea Pirlo en Gianluigi Buffon werd knap op een 1-1 gelijkspel gehouden.

In het rijke verleden van Notts County speelden diverse Nederlanders in het shirt van de oudste profclub, dit seizoen maakte Enzio Boldewijn, ex-speler van FC Utrecht, FC Den Bosch en Almere City FC de degradatie van dichtbij mee. Hij speelde dit seizoen 36 duels, waarin hij vijfmaal scoorde. De goals waren dus niet genoeg om degradatie te voorkomen.

Nu Notts County de titel profclub kwijt is, wordt in Engeland getwijfeld over de opvolger. In de geschiedenisboeken van Stoke City staat een oprichtingsjaar van 1863, maar de club zelf geeft aan dat dit niet per se correct hoeft te zijn. Nottingham Forest, stadgenoot van Notts County, is in 1865 opgericht.

Voor Notts County rest nu een moeilijk jaar in de National League, het vijfde niveau van Engeland. De club die Juventus aan zijn zwart-witte tenue hielp wisselt tussen de seizoenen door mogelijk van eigenaar, maar ook onder een nieuw bewind zal de doelstelling hetzelfde blijven: snel weer de oudste profclub ter wereld worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Notts County
Meer over Notts County
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.