Het sprookje van Bournemouth: tien magische jaren na The Great Escape

Reacties

Met nog drie competitiewedstrijden te gaan hoeft AFC Bournemouth zich nergens zorgen om te maken. De ploeg van Eddie Howe staat keurig veertiende in de Premier League en kan al niet meer ingehaald worden door Cardiff City, dat onder de gevreesde degradatiestreep staat. Ook volgend seizoen zal Bournemouth weer actief zijn op het hoogste niveau van Engeland.

Het sprookje van Bournemouth: tien magische jaren na The Great Escape
Southampton
Southampton
3 - 3
AFC Bournemouth
AFC Bournemouth

Wie de geschiedenis van The Cherries een beetje kent, weet dat dit best een wonder genoemd mag worden. Ruim tien jaar geleden zag de wereld er nog heel anders uit voor de Zuid-Engelsen. Bournemouth kampte in het jaar 2008 met financiële problemen en begon het seizoen 2008/09 in de League Two met een enorme puntenstraf. Bournemouth startte op -17 en daardoor leek de val naar de amateurs onvermijdelijk.

Manager Kevin Bond werd al vroeg in het seizoen ontslagen en zijn opvolger, oud-speler Jimmy Quinn, stapte een paar maanden later zelf op. Howe, ook een oud-speler van Bournemouth, werd de derde manager die in het seizoen 2008/09 voor de groep kwam te staan. Hij was bij zijn aanstelling in januari 2009 nog maar 31 jaar oud en daarmee de jongste manager in het Engelse betaalde voetbal.

Howe stond in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer voor de haast onmogelijke klus om Bournemouth uit de degradatiezone te halen, maar slaagde daar wonder boven wonder in. Bournemouth won steeds meer wedstrijden en zag de achterstand op de concurrentie iedere week weer wat kleiner worden. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen klopte Bournemouth Grimsby Town (2-1) en daarmee werd handhaving veiliggesteld. Het betekende een sprookjesachtig einde van The Great Escape.

Afgelopen donderdag was het precies tien jaar geleden dat Bournemouth Grimsby Town aan de kant zette. The Cherries vieren het jubileum van één van de grootste ontsnappingen in de geschiedenis van het Engelse betaalde voetbal met een speciale documentaire: Minus17. Deze bijzondere film is gratis te bekijken op de officiële website van Bournemouth.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Het bracht veel herinneringen en emoties naar boven', zei Howe, tegenwoordig nog altijd de hoofdtrainer van Bournemouth. 'De film geeft een heel duidelijk beeld van wat er toen gebeurd is en wat we op dat moment allemaal voelden. Ook al wisten we natuurlijk dat Steve Fletcher tien minuten voor tijd het winnende doelpunt zou gaan maken: de film boeide tot het einde.'

De weg naar de Premier League
Na de spectaculaire handhaving van Bournemouth in de League Two ging het snel met de club. In het eerste volledige seizoen onder Howe eindigde Bournemouth als tweede, waardoor het promoveerde naar de League One. Howe werd na dit succes weggeplukt door Burnley; onder zijn opvolger Lee Bradbury bereikte Bournemouth de play-offs om een volgende promotie. Huddersfield Town bleek toen echter nog te sterk te zijn.

Bradbury werd na het teleurstellende seizoen 2011/12 vervangen door Paul Groves, die op zijn beurt in oktober 2012 werd weggestuurd. Howe keerde terug bij Bournemouth en leidde zijn ploeg naar promotie naar het Championship. In het seizoen 2014/15 volgde het kampioenschap in deze competitie, waardoor Bournemouth voor het eerst in de geschiedenis van de club promoveerde naar het hoogste niveau in Engeland. En met Howe aan het roer is de club die tien jaar geleden bijna van het podium verdween uitgegroeid tot een stabiele middenmoter in de Premier League.

Zaterdagmiddag wacht voor Bournemouth, waar Nathan Aké een vaste basisspeler is, de uitwedstrijd tegen nummer zestien van de ranglijst Southampton. Zoals gezegd speelt de ploeg van Howe enkel nog voor de eer en voor de wedstrijdpremies. De supporters van Bournemouth zitten daardoor een stuk rustiger op hun stoeltjes dan tien jaar geleden tegen Grimsby Town.

De spectaculaire opmars van AFC Bournemouth

Seizoen: Competitie: Eindrangschikking:
2008/09 League Two 21
2009/10 League Two 2*
2010/11 League One 6
2011/12 League One 11
2012/13 League One 2*
2013/14 Championship 10
2014/15 Championship 1*
2015/16 Premier League 16
2016/17 Premier League 9
2017/18 Premier League 12
2018/19 Premier League ?

* = promotie

Southampton
Southampton
3 - 3
AFC Bournemouth
AFC Bournemouth
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.