Het rommelt weer ee​​​​​​​ns bij NAC: alleen succes in play-offs kan rust terugbrengen

Reacties

NAC Breda kent ouderwets roerige tijden. Van een rustige voorbereiding op de play-offs – de enige overgebleven kans om de promotiedoelstelling nog te behalen – is geen sprake. Sinds de 3-1 zege op De Graafschap is het bij NAC weer eens onrustig geworden. Rechtstreekse promotie verdween uit zicht door een aantal zwakke duels en randzaken werden uitvergroot. Supporters, lokale media, fansites en NAC-boegbeelden als Pierre van Hooijdonk en John Peek roerden zich en mogen zich dan zoals bekend laten horen. Met name trainer Maurice Steijn moet het ontgelden.

Het rommelt weer ee​​​​​​​ns bij NAC: alleen succes in play-offs kan rust terugbrengen
© Pro Shots

Het is een terugkerend verschijnsel in Breda. De club slaagt er maar niet in zich niet te laten beïnvloeden door invloeden van buitenaf. Steijn was afgelopen week een aantal dagen afwezig vanwege zaken op Ibiza. Niet handig misschien, maar behoorlijk uit zijn verband gerukt. De oefenmeester had dat bij zijn komst naar NAC zo afgesproken met algemeen directeur Mattijs Manders. Juist deze periode werd daarvoor geschikt gevonden, aangezien NAC pas op maandag in plaats van op vrijdag speelde en omdat assistent Edwin de Graaf enkele trainingen diende te leiden in het kader van zijn cursus Coach Betaald Voetbal.

Steijn en NAC hadden in goed overleg met de clubarts en de KNVB de situatie besproken aangaande de coronamaatregelen. In de sport actieve personen hebben bij terugkomst niet de verplichting vijf dagen in quarantaine te gaan als zij dagelijks worden getest. De afspraak was daarom ook gemaakt dat de trainer zaterdag weer voor de groep zou staan en maandag tegen NEC op de bank kon zitten.

Maar zoals dat rondom NAC de gewoonte is, doen meningen ertoe. Steijn werd publiekelijk aan de schandpaal genageld, Manders krabbelde terug en sommeerde de coach alsnog vijf dagen thuis te blijven. Op afstand had hij contact met de technische staf en met zijn spelers, om de voorbereiding op NEC-uit zo goed mogelijk te kunnen meemaken. Merkwaardig genoeg ging technisch directeur Ton Lokhoff, die op dezelfde dag als Steijn naar Wolfsburg vertrok om er enkele privézaken af te handelen, bij terugkomst níét in quarantaine.

De druk van buitenaf won het van het gezonde verstand. De stok om Steijn te slaan was gevonden, nadat eerder dit seizoen de discussie rond het al dan niet opstellen van topscorer Sydney van Hooijdonk al was gebruikt om de trainer te bekritiseren. Manders moet nu leiderschap tonen. Hij en Steijn vormen een twee-eenheid, de directeur steunt de trainer, maar is kennelijk gevoelig voor andere meningen.

Beschermen tegen negativiteit, heet dat in bestuurdersjargon. Steijn ondervindt de tegenwind die bij NAC normaal is als de resultaten achterblijven bij de verwachtingen. Als oud-speler weet hij hoe het werkt en ook dat er maar één remedie is om af te rekenen met de criticasters. Sinds woensdag staat Steijn weer voor de groep, zal hij zijn verhaal doen nadat hij zich dezer dagen stil heeft gehouden en bereidt hij NAC verder voor op de komende play-offs. Alleen succes in dat competitietoetje lijkt de rust enigszins terug te kunnen brengen. Voor hoelang weet niemand. Want het is en blijft NAC.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer NAC Breda
Meer over NAC Breda
Meer Keuken Kampioen Divisie
Meer over Keuken Kampioen Divisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.