Het opmerkelijke verhaal achter de 20-0 nederlaag van Pro Piacenza

Reacties

In de Serie C heeft zich zondagmiddag een wonderlijke wedstrijd voltrokken. Cuneo rekende op eigen veld probleemloos af met hekkensluiter Pro Piacenza en deed dat met een score die tot de verbeelding spreekt: 20-0. Achter de gigantische uitslag zit een even opmerkelijk als triest verhaal.

Het opmerkelijke verhaal achter de 20-0 nederlaag van Pro Piacenza

Pro Piacenza kampt al het hele seizoen met financiële problemen. Voorzitter Maurizio Pannella beloofde de situatie om te draaien, maar hield tot op heden geen woord. Leveranciers, hotels, restaurants en medewerkers van de club werden maand na maand niet betaald. Eind december besloot de toenmalige spelersgroep nog tot een noodgreep.

De ploeg ging in staking voor de wedstrijd tegen Pro Vercelli, uit onvrede over de vele maanden betalingsachterstand. De tegenstander, niet op de hoogte van de staking bij Pro Piacenza, stond die dag voor een dichte deur en besloot na drie kwartier wachten maar om te keren en naar huis te rijden.

De inmiddels vertrokken spelersgroep, waartoe ook voormalig Lazio-middenvelder Cristian Ledesma behoorde, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Pro Piacenza. Zij eisen dat de club failliet verklaard wordt. Als de inboedel wordt verkocht maken de spelers nog kans om via de curator een deel hun salarissen te krijgen.

In sportief opzicht is de club al nagenoeg gestorven. Diverse wedstrijden werden al omgezet in een reglementaire 3-0 nederlaag. Zondag besloot de club om toch maar ten tonele te verschijnen, in een poging te voorkomen dat definitieve uitsluiting uit de Serie C een feit werd. Verder dan een basisteam van zes jeugdspelers en een keeper kwam de trainer van Pro Piacenza, zelf ook pas negentien (!) jaar oud, echter niet.

Het gevolg van de gehavende opstelling werd al gauw zichtbaar binnen de lijnen. In de eerste tien minuten scoorde Cuneo viermaal en bij rust stond het 16-0, mede door zes goals van Hchiam Kanis en vijf van Edoardo Defendi. De helende thee die de jeugdspelers in de rust kregen hielp de tieners wel: de schade bleef beperkt tot vier extra tegengoals, waarmee de uitslag op 20-0 kwam. 

De vraag is of de monsterscore daadwerkelijk de boeken ingaat. Als de Italiaanse bond (FIGC) besluit Pro Piacenza failliet te verklaren, worden alle uitslagen omgezet in een reglementaire 3-0 nederlaag. In dat geval kan Cuneo de score niet opschrijven als officiële uitslag. Het is de komende dagen wachten op actie van bondsvoorzitter Gabriele Gravina (foto), die eerder zei de praktijken van Pro Piacenza niet te kunnen tolereren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.