Het mysterie Gareth Bale: wie weet wat hij mankeert?

Reacties

Gareth Bale kijkt zondagavond vanaf de tribune toe bij de thuiswedstrijd van Real Madrid tegen Eibar. De Welshman is op de weg terug na wéér een blessure. Wat is het achterliggende probleem? Een vraag waar in Madrid al jaren mee wordt geworsteld.

Het mysterie Gareth Bale: wie weet wat hij mankeert?

Onder de titel 'Het mysterie Gareth Bale' stelde de Spaanse krant El País vorige week vast dat in acht dagen tijd de medische diagnose drie keer was veranderd. Toen de Welshe aanvaller op 26 september in het Champions League-duel met Borussia Dortmund uitviel in de 84ste minuut, had Zinedine Zidane het na de wedstrijd over wat 'krampen in zijn linkerkuit'. Het weekend erop bleef Bale aan de kant in de competitiewedstrijd tegen Espanyol omdat er 'een probleem was met zijn hamstrings'. Toen hij begin vorige week naar Wales reisde, bleek daar uit medisch onderzoek dat hij zich moest afmelden voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Georgië en Ierland. Volgens Real Madrid vanwege vochtophoping in de kuit van zijn linkerbeen. Ja, wat is het nu eigenlijk?

Duidelijk is dat de 28-jarige Bale een blessuregevoelige speler is. Sinds hij in augustus 2013 begon te voetballen voor Real Madrid, had de Welshman al te maken met vijftien spierblessures. Dat is gemiddeld één blessure om de tweeënhalve maand. Op die manier miste Bale al bijna vijftig wedstrijden. Dat komt neer op twintig procent van alle wedstrijden die Real in die periode speelde. Worden zijn andere blessures er ook bij opgeteld, dan komen we uit op bijna zeventig wedstrijden en 26 procent.

Bij Real Madrid, dat kan rekenen op een netwerk van heel wat specialisten, geven ze de indruk dat ze de oplossing voor Bale niet kunnen vinden. Alfonso del Corral, hoofd van de medische dienst van Real Madrid van 1994 tot 2007, zeg in El País: 'Hij is een spectaculaire atleet, maar de bewijzen van zijn fragiliteit zijn er. De oorzaak daarvan moet gevonden worden.'

Volgens Marcos Alvarez, een Spaanse fysieke trainer die met Bale werkte bij Tottenham tijdens het seizoen 2007/08, ligt zijn speelstijl aan de basis van zijn spierproblemen. 'Op zijn achttiende was zijn spierstructuur volledig ontwikkeld. Al tien jaar lang zet hij die spieren maximaal onder druk. Dat, in combinatie met zijn explosieve speelstijl, maakt dat hij vatbaarder is voor spierscheuren', beweert Alvarez.

Zowel Alvarez als Del Corral wijst ook op de psychologische belasting als mogelijke oorzaak. Bale wordt immers geregeld op de korrel genomen door de eigen fans en de druk bij Real is immens. Alvarez: 'Dat speelt ook een rol bij een blessure. Het is een vicieuze cirkel: aan de ene kant wordt hij geconfronteerd met zijn fragiliteit en aan de andere kant is er die psychologische druk. Dat weegt door.' (Steve Van Herpe)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.