'Ik kreeg al snel door dat Van Dijk een erg getalenteerde speler was'

Reacties

Tim Sparv (34) kan zich het moment dat hij écht onder de indruk raakte van Virgil van Dijk nog als de dag van gisteren herinneren. De Fin speelde bij FC Groningen samen met de Nederlandse verdediger en maakte zijn doorbraak van dichtbij mee.

'Ik kreeg al snel door dat Van Dijk een erg getalenteerde speler was'
© Pro Shots

Sparv zit momenteel in de herfst van zijn carrière bij HJK Helsinki. Tussen 2010 en 2013 was hij namens FC Groningen actief in de Eredivisie. ‘Toen Virgil net bij ons doorkwam, werd hij vooral gebruikt als spits om aan het einde van een wedstrijd chaos te stichten in het strafschopgebied van de tegenstander’, vertelt Sparv. ‘Ik kreeg al snel door dat hij een erg getalenteerde speler was. Een jaar later begon hij als centrale verdediger en ontwikkelde hij zich snel. Hij had fantastische genen, een enorm geloof in zichzelf en een bepaald aura om zich heen.’

Op 30 oktober 2011 viel de mond van Sparv open toen hij Van Dijk aan het werk zag tegen Feyenoord. Van Dijk had op dat moment net zijn eerste Eredivisie-basisplaatsen in de benen. ‘Het was een uitverkocht huis en binnen tien seconden onderschepte hij de bal en gaf hij een halfvolley naar Dusan Tadic aan de linkerkant, die vervolgens de score opende’, zegt de Finse aanvoerder. ‘Dat zag er voor Virgil zo gemakkelijk uit. In retroperspectief was dat een moment dat ik een bijzondere speler zag.’ FC Groningen won die middag uiteindelijk met liefst 6-0 van de Rotterdammers. Dinsdagavond neemt Van Dijk het met Liverpool in de Champions League op tegen AC Milan.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Lees op VI PRO het gehele interview met Sparv. De Fin won onlangs de Player Voice award omdat hij zich uitspreekt over de mensenrechten in Qatar. Dit is zijn visie hoe spelers, bonden en coaches in het oliestaatje actie kunnen ondernemen.

Bekijk hier al onze video's