Het leed van een uitmuntende nummer twee

Reacties

Zowel in Engeland als in Nederland vielen zondag de beslissingen en daardoor werd het lot van de ongelukkige nummer twee bezegeld.

Het leed van een uitmuntende nummer twee

In de Eredivisie moet het wel heel raar lopen wil PSV op de laatste speeldag nog Ajax passeren. Het verschil is drie punten, qua doelsaldo loopt de koploper veertien doelpunten voor. Het is wrang voor PSV, want met het huidige puntentotaal van tachtig draait de kampioen van vorig jaar absoluut geen slecht seizoen.

Met dat puntentotaal zou PSV ook vorig seizoen kampioen zijn geworden, terwijl tachtig punten ook ruim voldoende was om bijvoorbeeld in 2011, 2012, 2013 en 2014 de schaal te pakken. Het is een pijnlijke conclusie van een ijzersterke nummer twee. Wint PSV de laatste competitiewedstrijd, sluit de club het seizoen af met 83 punten. Een kleine troost: in 1973 eindigde Feyenoord met (omgerekend) 85 punten op de tweede plaats. Ook in 2010 eindigde de nummer twee van de Eredivisie op dat puntenaantal, toen was Ajax de ongelukkige in de titelstrijd met FC Twente.

Ook voor Liverpool zijn de druiven zuur. The Reds heersten samen met Manchester City in de Premier League, maar kwamen net tekort om de eerste landstitel sinds 1990 te vieren. De pijnlijke conclusies zijn talrijk na de laatste speeldag in Engeland.

Het bijzondere seizoen van Perugia
Een klassieker als het gaat om misgelopen titels. In 1979 sluit Perugia het seizoen in de Serie A af zonder nederlaag, maar de eerste landstitel in de clubhistorie bleef uit. De huidige tweedeklasser, nog volop in de strijd om te promoveren naar het hoogste niveau, speelde in het seizoen 1978/79 liefst achttien keer gelijk in de Serie A en moest daardoor zelfs met de ongeslagen status de landstitel aan AC Milan laten. Die club had weliswaar drie maal verloren in het seizoen, maar speelde slechts tien keer gelijk tussen de zomers van 1978 en 1979.

Liverpool eindigde het seizoen op 97 punten en dat zou sinds de huidige opzet van de Premier League in 1992 voldoende zijn voor de landstitel in elk seizoen, behalve in 2017/18 en dus dit jaar. Als Liverpool in de voorgaande seizoenen gepresteerd had wat het dit seizoen deed, had de club 25 landstitels bij mogen schrijven in de analen.

In het loodzware seizoen leed Liverpool maar één nederlaag, toch belandde de beker niet op Anfield. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Premier League dat een team maar één keer verliest en niet bovenaan eindigt in de competitie. Tien jaar geleden had Liverpool ook al de twijfelachtige eer van zo'n record, toen ging het om slechts twee nederlagen in één seizoen zonder kampioen te worden.

Hoe pijnlijk de cijfers ook voor Liverpool zijn, in één klap kan de treurnis van de Premier League worden vergeten. Op 1 juni staat immers de Champions League-finale op het programma. Als Tottenham Hotspur wordt verslagen in de eindstrijd krijgt het ijzersterke seizoen van Liverpool tóch een passend slot.

'Je kunt onmogelijk stellen dat Liverpool gefaald heeft.'
Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Meer Liverpool
Meer over Liverpool
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.