Het geheim achter de onberispelijke penalty's van Liverpool

Reacties

Liverpool won dit seizoen al twee prijzen na het nemen van penalty's. Dat is mede te danken aan een Duitse start-up, die door manager Jürgen Klopp de hemel wordt ingeprezen. Dit is hoe de neurowetenschappers te werk gaan. 

Het geheim achter de onberispelijke penalty's van Liverpool
Liverpool
Liverpool
0 - 1
Real Madrid
Real Madrid

In Evian, waar Liverpool zich vorige zomer prepareerde op het huidige seizoen, maakten de spelers van The Reds voor het eerst kennis met Neuro11. Specialisten Mohamed Salah, Trent Alexander-Arnold, James Milner en Harvey Elliott kregen in het oosten van Frankrijk elektroden aan hun lijf bevestigd om hun hersengolven te meten bij het nemen van penalty's, vrije trappen en corners. Niet veel later volgde de rest van de spelersgroep.

'Het doel is om spelers in een flow te krijgen bij het uitvoeren van een bepaalde handeling. Een mentale toestand waarin ze niet meer dan normaal gespannen zijn', legde oprichter Niklas Häusler eerder uit in gesprek met The Athletic. De neurowetenschapper met een doctoraat aan de Universiteit in Bonn trok in 2019 de stoute schoenen aan en zocht contact met landgenoot Klopp. Die hapte toe. Sindsdien stapt Häusler, die zaterdag ook in het AD uitleg geeft over zijn werkzaamheden, met collega Patrick Häntschke regelmatig in het vliegtuig naar Engeland.

Niet nadenken
'Je laat je motoriek op natuurlijke wijze zijn werk doen. Je hoeft niet na te denken, het gebeurt gewoon', vervolgt Häusler over de aanpak van zijn bedrijf. Op basis van de hersenmetingen wordt voor iedere speler een individuele toolbox ontwikkeld, waarmee de flow van die speler zijn piekmoment kan bereiken en behouden. 'Als er penalty's zijn, ben je in staat om alle afleiding om je heen te negeren. Je weet precies wat je moet doen om te scoren.'

Geweldig verhaal
De hulp van Neuro11 heeft Liverpool geen windeieren gelegd. The Reds wonnen zowel de League Cup als de FA Cup na het nemen van penalty's. Beide keren was Chelsea het slachtoffer. Opvallend is dat de Champions League-finalist in totaal slechts één van de achttien strafschoppen miste. 'Hun invloed is ongelooflijk', liet Klopp optekenen. 'Het is zo'n geweldig verhaal. De spelers zijn helemaal enthousiast. Het zelfvertrouwen dat de jongens krijgen, maakt me heel blij.'

Verschillende Duitse en Engelse media benaderden Häusler en Häntschke in aanloop naar de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid voor een interview, maar daar bedankten de twee vriendelijk voor. Details kunnen immers ook in de belangrijkste Europese clubwedstrijd van het jaar van doorslaggevend belang zijn.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.