Het Europese parcours van Nederlandse clubs

Reacties

Nu de kaarten in bijna alle Europese competities zijn geschud, valt het 'Europese parcours' van de Nederlandse deelnemers uit te stippelen. Voor het eerst moeten alle Eredivisie-vertegenwoordigers zich al in een van de voorrondes melden. Welke klippen moeten PSV, Ajax, AZ, Feyenoord en Vitesse omzeilen om te overzomeren?

Het Europese parcours van Nederlandse clubs

PSV
De landskampioen begint 'pas' op 21 of 22 augustus aan het Europese seizoen - anno 2018 is dat bijzonder laat voor een Nederlandse club. Aanvankelijk zou PSV instromen in de derde voorronde van de kampioenenroute, maar omdat de Champions League-winnaar (Real Madrid of Liverpool) zich ook via de eigen competitie plaatst voor de nieuwe editie van het miljardenbal wordt het een en ander geschoven met tickets. Een van de gevolgen is dat PSV instroomt in de play-offs, zoals de UEFA de laatste voorronde heel modieus aanduidt. Hierin worden vier tickets vergeven.

PSV geniet bij de loting van 6 augustus sowieso een beschermde status, zodat het op papier wordt gekoppeld aan een zwakkere club. Als clubs in de eerdere voorrondes hun favorietenrol waarmaken, stuit de formatie van Phillip Cocu op APOEL Nicosia, Legia Warschau, NK Maribor of Young Boys. Zwaargewichten als Celtic of Red Bull Salzburg zal PSV sowieso niet tegenkomen. Mochten de Eindhovenaren stranden in de play-offs, dan nemen ze deel aan de groepsfase van het Europa League-toernooi. PSV is met andere woorden tot minimaal begin december Europees actief. Geen enkele andere Nederlandse club heeft die garantie.

PSV kroonde zich in een directe confrontatie met Ajax tot kampioen van Nederland.
PSV kroonde zich in een directe confrontatie met Ajax tot kampioen van Nederland.

Ajax
Als niet-kampioen neemt Ajax deel aan de leagueroute van de voorronde van de Champions League. In totaal komen hierin tien clubs uit, die twee tickets voor het hoofdtoernooi verdelen. Ajax meldt zich in de tweede voorronde, waarvan het eerste duel al op 24 of 25 juli wordt afgewerkt en waarvoor op 19 juni wordt geloot. De hoofdstedelingen beginnen hun Europese campagne tegen PAOK Saloniki of Sturm Graz.

Als Ajax triomfeert, dan moet het in de derde voorronde mogelijk tegen Fenerbahçe of Spartak Moskou, al is dat ook weer afhankelijk van de uitslagen in de tweede voorronde. Loopt alles volgens 'verwachting', dan nemen Benfica, FC Basel, Dinamo Kiev en Ajax deel aan de laatste voorronde, waarbij Benfica en FC Basel een geplaatste status genieten bij de loting.

Overleeft Ajax de tweede voorronde, dan mag het zich bij een nederlaag in de derde of vierde voorronde in elk geval opmaken voor een optreden in de groepsfase van het Europa League-toernooi. Gaat Ajax al meteen onderuit tegen PAOK of Sturm Graz, dan wacht een herkansing in de derde voorronde van de Europa League.

Feyenoord
KNVB-bekerwinnaar Feyenoord had even de hoop op een start in de groepsfase van de Europa League, maar moet zich door de triomf van Atlético Madrid ten koste van Olympique Marseille in de finale van de Europa League van dit seizoen definitief melden in de derde fase van het voorgeborchte. De Rotterdammers zijn bij de loting van 23 juli in elk geval geplaatst, waardoor ze clubs als Sevilla en Zenit Sint-Petersburg vermijden. Op papier is het Istanbul Basaksehir van ex-Feyenoorder Eljero Elia de zwaarst mogelijke opponent. Het is nog niet duidelijk of Feyenoord in een eventuele laatste voorronde geplaatst is bij de loting.

AZ en Vitesse
Beide clubs melden zich één voorronde eerder dan Feyenoord in Europa. AZ heeft een hoge coëfficiënt, waardoor het vermoedelijk in elk stadium van de kwalificaties geplaatst is bij de loting. Voor Vitesse geldt dit alleen in de tweede voorronde. Het is in dit stadium waarin de Nederlandse wederopstanding op de UEFA-coëfficiëntenlijst moet beginnen, opdat het woord 'overzomeren' zo snel mogelijk uit het Nederlandse voetbalvocabulaire verdwijnt.

Club: Toernooi: Eerste duel: Eerste loting:
PSV CL (play-offs) 21 of 22 augustus 6-aug
Ajax CL (tweede voorronde) 24 of 25 juli 19-jun
Feyenoord EL (derde voorronde) 9-aug 23-jul
AZ EL (tweede voorronde) 26-jul 20-jun
Vitesse EL (tweede voorronde) 26-jul 20-jun
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.